2014 m. rugsėjo 12 d., penktadienis

Kaimo studija'10: neišsiųsti paukščių SMS'ai

Art: Yuri Matsik
Kas: tema " Ko labiausiai trūksta kaime "

Kada: 2014/09/10


Bibliotekoje -  gerosios permainos, atėjo dirbti nauja nuolatinė vedėja, vietinė mama Božena.Ji išvadavo  patalpas ir mažojo kultūrinio centriuko dvasią nuo popierinio- plakatinio Kristaus kulto, dingo kultiniai vympelai, lozungai, statulėlių gausa. Po daugiau nei pusmečio nesimatymo puolėm glėbesčiuotis su vaikais  vidury kaimo, taip stipriai  buvom vieni kitų išsiilgę.

  Siauras akvarelės ribas nutariau išplėsti kitomis formomis. Anksčiau tai buvo neįmanoma, nes rėmėsi įsvaizdavimuose į pinigus: kitos dailės  priemonės brangios, o akvarelė - pigi, įperkama. Iš mąstymo užtvarų  išvadavo  žymi vaikų dailės mokytoja Loreta Zdanavičienė . Susipažinome  kelionėje po austrų Alpes.  Pakvietė užeiti į studiją Mokytojų namuose, pasisemti patirties. Patekusi į  beribės fantazijos  erdvę,  įgavau drąsos : nebūtina laikytis  klasikinių kanonų. Juk vaikams menas - tai laisvas žaidimas visomis įmanomomis parankinėmis  priemonėmis. Iš dovanotų  L.Zdanavičienės mokomųjų  knygelių "Atgiję daiktai" ir "Gamtos spalvos"  semsimės  šį sezoną dailės išraiškos būdų ir idėjų.

Dar stipresne, tiesiog kolosalia,atomine  paskata (inspiracija)  tapo   knyga "ATVIRA PAŽINIMO ERDVĖ"  apie J. Stauskaitės Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklą, jos augimo patirtis.
 Viena vertus, atradau kūrybinę bendramintę.Pasirodo, einu jos jau prieš 30 metų pramintais takais  Kita vertus, išgąsdino jų  studijos  augimo tempai, mastai, plėtra, kiek daug  pasiekė, visi profesionalūs dailininkai ! Palyginimui - aš  su gėdingai  kukliom, netgi menkom asmeninėm pajėgom.:(((


" Sveika atvykusi į mūsų klubą", -išsklaidė nerimą ir kompleksus Austėja, Kindermusik mokytoja, ugdanti ikimokyklinukus per muziką. Išklausiusi,  kaip ji  lygiai taip pat jaudinasi prieš kiekvieną pamoką, kaip  įveikinėja panašias kūrybinės vaikų saviraiškos baimes, apsiraminau. Kiekvienam  MOkytojui skirta eiti savo keliu, atradinėti savus dviračius, netinkamus kitų erdvių keliams. "Išlaisvink fantaziją , ir vaikai patys  rodys , ką daryti,"- šį Austėjos priesaką  priėmiau kaip estafetę ir kelrodę žvaigždę.  
   
Ant rankų vaikščioti  - irgi menas 


Žingsnis į šoną 1: Rugpjūtį pasiūlė savanoriauti Vilniaus užsieniečių adaptacijos centre, rengti dailės pamokėles imigrantų vaikams. "Mes - kosmopolitės" , - prisistatė centro vadovės.  O aš - ne, esu vietinė,  nekosmopolitiška aborigenė, išpažįstanti V. Domaševičiaus  idėją, jog  bendruomenės  pirmučiausiai turi ĮSIŠAKNYTI , natūraliai  išaugt iš tos  erdvės vietinių gyventojų, aborigenų papročių ir poreikių. Tik iš šaknų  auga kultūros stiprybė. Imigrantų vaikai gyvena Vilniuje. JIe  nėra  tie, su kuriais matome tuos pačius kaimo saulėlydžius ir rūkus. Sunkiai suprastumėm vienas kitą   ne dėl kalbos skirtumų, o dėl ištakų, vietovių, padangių atskirties . ES remiamuose projektuose iki šiol klaidingai neleidžiama įšaknyti emigrantų į vietinius papročius, t..y.  pamažėle virsti iš svečių  į šios žemės bendrapiliečius ir pilnateisius šeimininkus . Kosmopolitai  neturi žemės, jie - kultūriniai feikai, troliai, siūūrai.  Savanorystės  jaukiame centre be  šaknų atsisakiau

Žingsnis į šoną 2.Pirmai rudens pamokai prireikė spalvotų vielučių lankstymui. Neradau nei Senukuose, nei MOki-Veži. Internete išniro "veriu.lt" būtent tų spalvų, kurios idealiai tiko sumąstytam vasaros įspūdžių projektui. Pardavėjas Jonas net sutiko pakilti iš ligos patalo ir jas parduoti gyvai, nes skubu.  Tūlos dailininkės studijoje, užverstoje  drobėmis su aliejiniais baltasparniais angelais, susižaibavau su juo  vertybiškai. "Bet jis turi vielučių! NOrs... kaip galiu jas pirkti iš  piktų  rankų? "  Kol blaškiausi  vidinių principų susikirtimuose,  pardavėjas apsisprendė : "Jums neparduosiu" . Palengvėjo. Labdara turi būti tyra kaip vaiko ašara, be pikčiurnų ir atsitiktinių pašalaičių  prisilietimo. Pamoka: saugotis piliečių su  demonstratyviomis tautinėmis juostelėmis po kaklu  ir tų, kurie išsitatuiruoja trispalvius Gedimino  stulpus per visą ranką. Valstybė tokiuose asmenyse  yra tik  išoriškai nupaišyta,  už jų širdies ribų, ne  gyvas aukuras.     

 Vielučių radau  legendinėje Ševčenkos kanceliarinėje. Ten yra visko,kas telpa vaiko vaizduotėje. It  Maginė kūrybos skrynia.Radau ir pigių balionų . BŪtent jie ir išlaisvino tam kartui fantaziją.  Spirališkai atkartojo ir  jaunystės išgyvenimus.


 MIntys į šoną.  MInistrų Taryboje ( Vyriausybės analogas sovietuose), pirmojoje darbovietėje, gavau profsąjungos užduotį - pašefuoti Vaikų namus. Jų išmintinga vedėja įspėjo: "Tik nevežkite tortų ir žaislų, jie persisotinę, užversti virš galvų, nuo jų jau mums bloga. Atvežkite  spalvotų balionų, drauge pripūsime ir bus didžiausia šventė. Drauge su kolege pūtėm našlaičiams  balionus ir  -  Žolyno gatvės namai skardėjo vaikų laimės juoku. Už jį gavau iš  leniniečio  partorgo griežtą papeikimą. Buvo sušauktas komjaunimo specialus posėdis, kuriame  partinis mudvi su kolege išstatė prieš visus ir rėkdamas  tarkavo, jog padarėme didžiausią  gėdą Vyriausybės aparatui, mat vietoj brangių tortų ir žaislų dovanojome pigius balionėlius. Ir kad niekada daugiau nedrįsčiau atstovauti valstybinėms organizacijoms.Ant jo atlapo  blizgėjo Lenino ženkliukas . Dabar matyt puikuotųsi trispalvė tatuiruotė  ant rankos ar tautinė juostelė:)))

  -KO jums trūksta mūsų kaime? Nupieškite  norus ant balionų . Paleisime į dangų , gal paukščiai perskaitys ir jūsų svajonės išsipildys? Juk būna stebuklų .    

Art: Yuri Matsik
 Kšysiui (8m) trūko cirko, nuspalvino balioną kaip klouną vardu KLOUNIK. JO kaimynui Andžejkai( 3 m) trūko mūsų padangėje gero Karaliaus. Kšysius  mažiaus balioną pavadino KOROLIN ( Korolj+Neznajka) . Edai trūko žvaigždžių, kad kristų  iš dangaus  ir laimę neštų. Dianai - jūros ir paplūdimio. Aurelija (6m) susigėdusi įsikniaubė į pilvą : "O man, Saule, trūko tavęs, kur tu taip ilgai buvai?".  Ji buvo įskaudinta prailgusio laukimo. Kelis sykius pasislėpdavo su ožiukais, kad pasitikrintų, ar jos ieškosiu, ar paėmusi už rankos vėl ir vėl atvesiu į būrį. " Būk rami, čia gyvensiu, ir jūsų daugiau  niekada nepaliksiu. Juk balionų svajonės pildosi, kiekvieną ketvirtadienį susitiksim, tik nesirk kaip kiti." 
Balionai nepakilo

Jarekas išterliojo balioną juodais kringeliais - kad paukščiai  viršuje išsigąstų.  Oho kokia ryški kariūno dvasia!

  Lauke nebuvo vėjo. Balionai neskrido. Kšysius pasiūlė  įsibegėti , kad pagreitis juos pakeltų  į orą. Ne,  vaikų svajonės nesuplasnojo, nes nekrenta mūsų kaimelyje  žvaigždės, ir karaliai neužsuka. Nutarėm, kad  Božena  paslėps  atvirlaiškius paukščiams bibliotekoje iki pirmojo vėjo.  Eda pasisiūlė  visus suorganizuoti .kai bus vėjas , paleisti SMS'us  būriu aukštyn.

KIta pamokos dalis - pririnkti  pievose  įdomių žolynų koliažams. Misija - neįmanoma.  10 km spinduliu   rudavo Griaznovo  suartos plikos dirbamos žemės. Pievos, kaip ir reti paukščiai  (griežlė) prisiglaudė mūsų namų valdoje, savanoriškoje Nojaus arkoje. 21 amžius - važiavome į  reliktinę pievą  kaime kaip į pažintinę ekskursiją. Išsiaiškinau, kad  vaikai visiškai nežino ir  neskiria gėlių. Jurginai, medetkos, astros, kanai, vėlyviai,  melisos, viržiai, net mėtos buvo jiems nauji, negirdėti  žodžiai. Negi gramatikos kableliai  ar matematikos formulės pradinukams svarbiau už gėlę, kurią matai  ir su ja susigyveni kasdien? Ramia sąžine galima susprogdinti  esamą švietimo sistemą, kaip tą pigų balionėlį. Mūsų kaimo vaikai jos trūkumo net nepastebėtų.
Art: Yuri Matsik

Kšysius pasiūlė pasiimti po obuolį ir iš jo pasidaryti žmogeliuką  Šiandien jis lyderiavo fantazijose, su baltu pavydu  sekiau jo sumanymams iš paskos.  Jarekas karstėsi  šimtametėmis liepomis ir  mus mokė  daryti salto, kurį išmoko prie  to vienintelio kaimo skersinio , nemokamame  "open-air sporto klube". Per vasarą ten prisipumpavo rankų raumenis  ir pilvo preso kubelius. Raumenų jėgos pakylėtas, jautėsi visagalis, gaudė varles ir mėtė mums už  apykaklių,  ardė  pagaliu skruzdėlynus. Per vasarą  pasikeitė neatpažįstamai. IŠ drovuolio jautruolio tapo įžūliu chuliganu.  Davė  man naują užduotį - sukurti tokį projektą, kad  susivoktų, jog statyti, auginti, globoti yra nesulyginamai smagiau, nei griauti

5 kregždžiukai sodybos balkone
 Prisirinkę žolių lipom žiūrėti  į  balkoną  tuščio kregždžių  lizdo. Jų  gausi šeima  su 5-iomis atžalomis  dar neišskrido, laigė aplink sodybą. Važiuojant atgal  sustojome prie  naujakurių alyvų alėjos, jas parsivežiau gegužę  iš Dobelės alyvų festivalio. Sutarėme su vaikais , kad pavasarį atvažiuosime  įamžinti  jų kreminės spalvos. Pasirodo, jie net nežinojo, kas yra kreminė, dramblio kaulo, persikinė spalva. Mergaitėms labiausiai patinka - rožinė. Man - balta ir juoda. Visi nemėgstam burokavos..

O Jarekui  labiausiai patinka - RŪKO spalva.Gėda, bet  jos nežinojau. Birželio rūko ar bobų vasaros rūko spalva? Kšysius patikslino draugo estetiką :"kad jis galėtų į lauką išbėgti. Kai tik rūkas, Jarekas išbėga ir jį bučiuoja, kaip jam gražu." Štai kodėl  be žodžių susikalbame!Jie irgi poetai, kaip ir aš . Nepopieriniai, neleidykliniai-nekomerciniai-negarbėtroškiniai-nepremijiniai ,  o interaktyvūs, grynuoliai 

- Jarekai, ar gerves matei? 
 - Ne, o kas tai?  Žuvys ar vabalai? Jos irgi slepiasi rūke? 
 
Žuvintas 2014 rugsėjį

 Atvešiu jiems japonų  filmukus  apie gervių šokius sniege. Pirmam kartui susijaudinusi atpasakojau, ką patyriau prieš savaitę Žuvinto muziejaus apžvalgos bokštelyje. Virš jo suko ratus ir  raudojo  šimtiniai gervių būriai . Ten  virš 3 tūkstančių gervių iš visos Lietuvos susiburia , kad paskutinę rugsėjo savaitę  paliktų vasaros namus. Išgiedojau  įsimintas gervių giesmes.

 Aurelija: - Tai jos verkia? 

MOkytoja:  O kaip gi! Ar  žinai, kaip skaudu palikt namus net trumpam . Rugsėjo gale būtinai žiūrėkite vakare į dangų. Kai išgirsite raudą - tai gervės išskrenda, mūsų pilkieji flamingai.
Žuvinto biosferos rezervato muziejus


JIe pagavo sparnuotą, šventą   Žuvinto dvasią, kuri  dar vis nepaleido mano minčių ir jausmų. Pasakojo paeiliui apie balandžius, kuriuos jų tėvai atnešdavo iškritusius iš lizdo, su sulaužytais sparnais . Kšysiaus tėveliai net  skambino dėl sužeisto kėkšto į eko-tarnybą. Jarekas įsijautė: mačiau, kaip kregždė nešė kiaušinį ir jį išmetė,  sudužo  vargšas kregždukas.Apsimečiau, kad patikėjau.


Eda: - JIs  visada  meluoja, netikėkite juo.

MOkytoja: Ne, tai ne melas  jo fantazija graži. Jis kuria, o tai įdomu, ne kiekvienas sugeba įdomiai nudailinti, ką matė. 

Žolynai Lenino raštuose
Bibliotekoje  Božena jau paruošė nurašytus Lenino raštus. Į juos vaikai sudėjo žoles sudžiovinimui. Į priebutį ,kur kuitėmės prie mėlynųjų raštų, užsuko paštininkė su dukra Agata. Ji neatėjo į pamoką, nes visi renka grybus. Kažin ar į sekančią ateis,  nes grybų tvanas,reikia  visus  spėti surinkti.

 Paštininkė pakraipė galvą: - Ar  ne per anksti  raštų  atsikratom? Kas žino, gal  dar prireiks? 
Jos su Božena klausiamai sužiuro į mane: gal aš žinau? Po kelionės į  bolševikinį Matvijenkos  Peterburgą praradau tikrumą,  kad Lenino  niekada neprireiks. Ir kas gins sulenkėjusį  Šalčios kraštą? Lenkai? Baltarusai?Jarekas su Kšysiu, jei spėtų  užaugti ir nespėtų emigruoti, - galiu prisiekti!-  gins mūsų kaimo vaikus, moteris, paukščius, balionus ir rūkus.             
 
             
               





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą