2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Kaimo studija'2: vaisių šešėliai

Kas: "Vaisių šešėliai"
Kada: 2013/02/28

Art: Paul Sezanne
Žiemos vargai - atraišioti kepurių mazgus, kuriuos per stipriai užveržė jiems  sesės broliai. Štai kur  prasmingai prireikia ilgų  aštrių nagų:)) Ilgiau užtrukau su kiniškos striukės užtrauktuku, naujokė tylenė mergaitė išeidama atkišo tą metalą, su kuriuo ir pati dažnai kamuojuosi viešose rūbinėse, besivilkdama  žieminę striukę.Mes vienodos dėl striukių, bet skirtingos patirtyse.
 Neįsileidžiu juodos spalvos paveiksluose,ji gąsdina, organiška - hieroglifų tušo grafikoje.Viktorija sukontūravo vaisius tvirtai, riebiai, smalos juodumu.Kai sužinojau po pamokos jos šeimos tragediją,  smalą - pamačiau gilesniu kampu, supratau ištakas.    
Nagi, teks laužyti  vaikų meno terapijoje ledus. Teks sugalvoti  Viktorijai temas, kad  baubų spalva išeitų iš jos vidinių ir piešinio erdvių pagreitintai, iki vasaros, kol dar studija turi namus - jaukią bibliotekos erdvę.

Įsijautimas į Polį Sezaną "išlindo" vaisių maišu. Sukroviau į jį obuolių, apelsinų, mandarinų, bananų, kivių ir pomidorą.
Kita vertus, seniai kirbėjo noras  vaikus  pavaišinti gardėsiais . Per dideli, kad siūlyčiau saldainių. Tradiciškai saldainiai - įsiteikimo žymė. Vaisiai - kas kita, nebanalu.Išsirankiojo pagal sorošinį spalvos testą. Lengviausia užduotis  - vienspalvis pomidoras-  teko mažylei Valerijai.Kivių niekas neėmė, spalviškai nepatrauklūs.

Sužinojo, kad paveiksle turi būti šviesos blyksniai ir šešėliai. Mandarinai atspindi daugiausia šviesos, bananai-  dulksvi, standūs, sugeria šviesą . Saulės spindulio krytis - ne prie ko. Tiesiog vaisių energetika skirtinga.
Pradinukės šešėlių išsidėstymo dar nesuprato, tačiau drąsiai brėžė horizontus net natiurmorte , nors jų dar nesimokėme, bet dar nepamiršo, kad žemė atskirta nuo dangaus.Vyresni - lengvai šešėliavo, bet horizontų jų still life'uose nebebuvo...

 Viktorijos bananai nusiliejo stačiakampiai ir aštrūs liesi pagaliukai , nors  natūroje buvo užsirietę platūs  kringeliai . Ji matė jų kosminę - energetinę , ne materialią -daiktinę esmę , kaip Miro. Bananai ir yra energetiniai  "spygliai". Ir nereikia mokyti juos "fotografuoti" realistiškai, mat kosminiu požiūriu tai būtų  - melas, banano hologramos retušas. Gerai, kad mergaitės  geltonų "spyglių" nematė mama, nesipiktino, kodėl mokytoja nepataisė "dailės klaidos".
 Ir Dianos obuolys gavosi kaip dėžė - kampuotas. Ji nesureagavo į parodymą, kaip užapvalinti. Stačiakampį obuolį paliko nedailinusi.Hm... Obuolį net trimečiai išraito apvalų arba pailgą sraiginį ovalą. Obuolys pas visus lengvai suapvalėja... Ilgiau pamąsčiusi, supratau, ką mergaitė nesąmoningai pastebėjo. Obuolys - lenkiškas, ilgai  nepūvantis, GMP rūšies , t.y. genetiškai modifikuotas. Mokslininkai - agrarininkai pakoregavo jo įcentruoto apskritimo esmę, sukvadratino:))) Vaikas gi nemeluos ir nefantazuos kaip suaugę:)))


Kitas pastebėjimas: vaikams, kurių šeimose nėra tėvo arba jis geria, niekaip nesiseka lieti akvarelės. Jie štrichuoja, ryžtingais potepiais  įplaka-įkerta  į lapą  dažus. Per ankstyva atsakomybė ir smurto randai...
Buvo smalsu, ar suvalgys "natūras" iškart nupiešę?Ne, išsinešė namo, net lauke neužkando, juk ne saldainiai.

Pamoka sutapo su kaimo laidotuvėmis, šio mėnesio didžiausiu įvykiu. Keli vaikai dėl to neatėjo, nes "mirė krikšto mamos mama", privalu išlydėti. Bendruomenę laidotuvės laikinai suskaldė. Naujas parapijos kunigas, griežtas ir principingas ( reta tokių), laikosi kanonų be kompromisų . Jis nežinojo , kad velionė gyveno su trimis vyrais paeiliui ir nesilankė miestelio bažnyčioje. Jam giminės to neprisipažino, nes kunigas būtų atsisakęs dalyvauti apeigose.
Vieniems atrodė, kad negražu apgaudinėti kunigą, jie sielojosi, bet tylėjo. Oponentai  buvo tikri , kad tai žmoniška, kunigas per laidotuves privalomas, ir visi būdai šventi jį atsikviesti, net melas.Valydama stalus po pamokos mąsčiau, kaip - teisinga, kaip pasielgčiau jo vietoje? Nebūčiau atsisakiusi, bet ir nuomonę viešai apie tuos "tris vyrus" žmonėms pareikščiau.Vis tik griežtos taisyklės visur ir visada prieštarauja žmogiškoms aplinkybėms, verčia draudimus ir sąlyginumus  apeiti..
  



1 komentaras:

  1. Tiesiog nuostabu :) ir patys straipsniai labai nuotaikingi, ir tai, ka jus darote vaiku labui :)

    AtsakytiPanaikinti