2013 m. lapkričio 15 d., penktadienis

Scanorama'2013: danų pažangos chuliganai

Kas: istorinė komedija  "Kaifas, seksas ir mokesčiai"
Režisierius:Christoffer Boe
Kada: 2013/11/13
http://www.scanorama.lt/lt/filmas/kaifas-seksas-ir-mokes%C4%8Diai

Aprašas žmogiška kalba :  biografinė istorija apie du patrakusius bičus, oro linijų magnatą  ir jo advokatą, kurie  iškilo genialaus apsukrumo ir dar genialesnio įvaizdžiio dėka. Iškilo, pralobo ir pabandė pakeisti Danijos santvarką į savivaldos anarchiją be mokesčių.

Art: Josh Agle - Shag
Aprašas  VU KOmunikacijos  fakulteto (dek. A.Vaišnys) absolvento formatu: Dar nepriviliotas  reklamos davėjas dar be barzdos ir jo įmitęs, praplikęs, raišuojantis asocialus partneris, atstovaujantis  solidžią teisininkų įmonę,  sudaro antivalstybinę grupuotę. Tas, kuris be barzdos, atsiaugina barzdą pagal stilisto Z rekomendacijas.Toliau barzdos savininkas  atstovaus įvaizdžio namus Kondomavičius&Žolienė&Koksas. Pasak teisėsaugos pareigūnų, jis praturtėja  nelegaliu būdu vengdamas mokesčių. Be to, nežinia kodėl reguliariai rengia  masines lytines orgijas elito dūzgėse ir   spaudos konferencijose. Nežinia kodėl už juos balsuoja milijonai patvorinių, nežinia kodėl besivadinančių laisvos šalies piliečiais. Po bylos iškėlimo prasižengusiam  teisininkui jo draugas nusiskuta barzdą ir  matomai nutraukia sutartį su elito dizaineriais (bus papildyta dizainerių ir STT komentarais) .       


Real: Simon Spies


...
Šauni komedija rudens darganai praskaidrinti.Tikrais faktais paremta groteskinė biografija skatina pamąstyti apie  nestandartines frykų asmenybes, kurios daro istoriją, apie nežabotos laisvės priemonių įvairovę ir apie nevaržomo liberalizmo pasekmes. Šiuo atveju vienas laisvūnas, stodamas į  vienišiaus pasipriešinimo kovą prieš valstybės kontrolę, atsiduria belangėje ( oho, buvo  1970-ųjų pradžioje Danijoje spaudos laisvė -  įkalinto disidento mintis spausdino šalies dienraščiai pirmuosiuose puslapiuose). JO  patrakęs draugas bilionierius, išdavęs  jaunystės  antisisteminius idealus, galų gale degraduoja į brutalų besotį pleibojų  magnatą, kuris be sąžinės skrupulų  perka-parduoda šventenybes. .

Art : Josh Agle
Ir pas mus analoginės poros liūdnai baigė. Stašaitis irgi deklaravo ne mažiau radikalesnes idėjas. Padeklaravo ir sėdo... Mat valstybė, kaip bežiūrėsi, yra stipresnis priešininkas: turi kariuomenę, kalėjimus ir psichiatrus. Radikalesnių idėjų deklaravimas leistas filosofams, kurie niekam nekenkia ir nieko neįtakoja, nes jų kalbą mažai kas supranta,Jie pilsto reguliariai padailintų  samprotavimų vandenį ir už tai komjaunuoliška medija jiems pariša prie sisteminių sargių grandinės medalį - žalią  kastruotų titanų torsą:)))       
Art: Josh Agle
 .     
Liūdni mokesčių maištininkų finalai parodo, kokias  taktines klaidas padarė  socialiniai, ekonominiai ir vertybiniai  provokatoriai  kovoje už  paprasto žmogaus laisves, už išsilaisvinimą iš visaapimančios valstybės kontrolės. Klaidos - paradoksalu - įrodo, kad kova už  asmens laisvę yra neišvengiama  naujos istorijos būtinybė. Tai kova už socialinį, dvasinį  ozoną -  už jaunimo juoku ( o ne jų vergišku prakaitu ar pamaldžiomis baimėmis)  ir kūrybine dvasia trykštančius  viltingus  žalius miestus, už gyvą valdžią, o ne  marionetines personas, pozuojančias su papuoštom bobutėm prieš papirktas  kameras.  Ar gali dabar atsirasti Simonas Spaisas ir Mogenas Glistrupas, kurie sudrebintų kiaurai perpuvusio valstybingumo pastolius? Nebent pogrindyje. Globalūs socialiniai tinklai bet kokį  panašių svinguojančių radikalų  džiazą paverstų retušuotais, cenzūruotais  pilkų pelių cypsėjimais  monitorių ekranuose. Nors.. panašaus kalibro Brensonas leidžia sau viską ir dar gyvas dar , kaip Ž. Depardjė nepasiprašė  priglaudžiamas į rusų ofšorinę zoną.         

Real: Simon Spies
Kaip greitai laisvą 60-70-ųjų bitnikų dvasią valstybių aparatai supakavo ir  globaliai išpardavė ir toliau sėkmingai  išparduoda jau užzombintiems vartotojams . Vietoj hipsterių nuogalių paplūdimių, kur išsirengdavo žmonės dėl protesto prieš  viešų erdvių  unifikuotą   formalizmą, straksi vulgari belytė šou industrijos auka- višta Mia Cyrus. JI jaučiasi mesiju, "laisvės ikona" kimarindama prieš paauglius.Apsinuogina ne iš idėjino protesto ar dėl visuotinės  meilės kulto, o iš išskaičiavimo- dėl reitingų bei kapitalų. Viso labo pusšimtis metų - o  stichiška Sekso revoliucija, išlaisvinanti iš  sąlyginio, formalizuoto elgesio dogmų,  virto  nykiu  suvadybinto sceninio sekso konvejeriu.
 
Tam tikra prasme filmas  ne vien  apie Danijos unikalių asmenybių beprotškus fokusus, mulkinant visuomenę ir ją provokuojant neužmigti pelno kalimo monotonijoje.  Spalvingoje, stilizuotoje istorijoje bendrinama  patirtis visų, kurie mėgino keisti griozdišką, antihumanišką, atgyvenusį, mirštantį valstybės karkasą eidami į aljansus su valdžios klikomis arba joms atvirai priešindamiesi. Filmo kūrėjai parodė:  tai neįmanoma. Sistemas, uždedančias apynasrius  paprasto žmogaus laisvėms  gyventi oriai , be nuožmios priespaudos,  griauna tik insaideriai. Tokie, kaip Snoudenas.   




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą