2013 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

Scanorama'2013:ar myli stipriau už dauną?

Kas: egzistencinė komedija "Detektyvas Daunas"
Rež:  Bård Breien, NOrvegija, 2013
Kada: 2013/11/14

Aprašas: mielas,  nepriekaištingo išsiauklėjimo, inteligentiškas,  pašauktasis( beveik genialus)  seklys Robertas turi  vieną  fizinį trūkumą. Jis - daunas, t.y. įsigalėjusiu tradiciniu požiūriu  yra protiškai atsilikęs. Pirmoji  atskleista byla ir neįtikėtiniai sėkmingas, nepriklausomas gyvenimas įrodo, kad Cirko epochoje į tikslą  ir  finansinę laisvę išveda ne intelekto perteklius, o visagalė Meilė. Robertas labai mylėjo tėvą, iš dideliausios sūniškos  meilės  pavyzdingai pasirūpino jo ir kitų gerų žmonių gerove. 
http://www.scanorama.lt/lt/filmas/detektyvas-daunas
Filmo režisierius su pagr. aktoriumi Svein Andre Hofso Mindre .

Filmas - absoliutus gėris . Praėjus savaitei  po peržiūros, komiški  Roberto  nuotykiai, jo kūdikio žvilgsnis ir atlapos replikos šildo, sugrąžina šypseną,kelia vidinio juoko bangas susidūrus su rimtaveidžiais moralistais ar finansiniais kurmiais. Detektyvo Dauno firminis,  profesionaliai "žudantis" klausimas : "Ar tu myli... ją, jį, juos, šitą, kitą ar aną va?" neklystamai veikia   ir realioje, ne kino, tikrovėje kaip naujausias technologinis indikatorius. It pažangiausias  testas žaibiškai leidžia  susiorientuoti aplinkybėse, ką jos žada : ar verta prasidėti, įsijungti į veiksmą, susijungti į porą, tikėtis bendro gražaus rezultato?
Kadras iš filmo

 Štai netyčia pasitaikęs paveikslų rėmintojas nemyli parduodamų rėmų, nežino, nei iš ko jie padaryti, nei kuo padengti, nei koks stiklas tinka. Vadinasi,  ir man jo rėmai neprilips. Štai pažįstama mama beprotiškai myli dukrą, vadinasi, jai negailėsiu dalinti laiko ir paaiškinimų, ką mergaitei  lavinti. Paaiškinimai  per meilę bus  teisingai suprasti, teisingai įgyvendinti  ir  - jų šeimoje atsiras daugiau gėrio ir laimės. Štai garsus teatro  režisierius  interviu  pareiškia, kad nemyli žiūrovo, kad žiūrovas jam nereikalingas, kad jis daro meną dėl meno. Nemyli manęs??????? Vadinasi, -  ir jo spektaklis nepatiks, nejaudins, nėra čia ko gaišti laiką tuščiai nesąmonei. Manregis,  viskas , kas  nemeilė - yra  klišas nesusipratimas, nesąmonė, neverta net nusišnypštimo.      
Jei Robertas imtųsi tirti Rygoje  sugriuvusio PC tragediją,  pirmiausia užduotų kertinį klausimą Maximos direktoriui: ar tu mylėjai savo kasininkes? užduotų klausimą statybininkams-projektuotojams: ar stipriai mylėjote savo amatą ir tą  smėlio tvartą, kurį greitomis surentėte? Atsakymai nurodytų,kieno bedugnėje kišenėje ieškoti užprogramuoto nemeile nusikaltimo ištakų.

Art: R. Sližys. Kūdikio grupė

Žvelgiant iš daunų taško pasaulio tvarka yra veidmainiška,  prisitaikėliška , dėl to -  absurdiška. Šią mintį  iliustruoja komiška scena. Susenusi mis, ex-gražuolė, prabunda lovoje, kurioje  išvakarėse vaidino aistrą Robertui, trokšdama  iš jo  išvilioti lagaminėlį su milijonais. Virš jos nustebę - angelai,  sutrikusios  intelektinės raidos jaunuoliai, vadinami  daunais. KOkia ji atgrasi, parsidavusi ir  godulio vidujai supūdyta  geruolių, naivuolių fone. Beveik  kaip Šalaševičiūtė vaikų teisėse.NOrs pagal esamus visuomenės standartus daunai laikomi luošiais, vertais pasigailėjimo , o gudri turtuolė, apgaudinėjanti daunus,  - prasisiekusi, nes turi maksimalų materialų komfortą,turtą, aukštą padėtį ir - svarbiausia - daug pinigų:)))

Po filmo vieningai su gretimu žiūrovu nusprendėme, kad  lietuviai nepagaus kampo, nesijuoks, net gali pasibaisėti, kad režisierius tyčiojasi iš neįgaliųjų. Suprantama, kol tradicionalistų  smegeninėse žmonės yra sugraduoti pagal protą ir  fizinius  normatyvus, kol jie sustatyti pakopomis ant visuomenės hierarchijos lentynėlių,  tol daunams skirtas - psichinių ligonių  izoliacinis segmentas.. Segmentas  su  griežta intrukcija, kad nevalia jų  laikyti žmonėmis,  bendrauti  ant lygiųjų .. KOl  dauguma leips, graudensis dėl  panevežiečio A. Aleksandravičiaus fotomenų, kur vaikai su psichikos sutrikimais yra pačiu grubiausiu būdu, kaip nebylūs bevaliai daiktai, panaudoti VIP'ų ir paties autoriaus komercinei reklamai,  tol B. Brejeno filmas  tokio antihumanistinio  meno gerbėjus žeis ir piktins. Bet kokia  nekriminalizuotų žmonių tarpusavio atskirtis - yra blogis.
Art: R. Sližys

Juk sugretinti kadre širdingą  sielos žmogutį , turintį kūno ydą, su sveiku šaunuoliu - žemina.Pašalinių gailestis ir užuojauta, kai jos neprašai, o džiaugiesi gyvenimu toks, koks gimei, - yra rafinuota paniekos forma. Kaip B. Diumonto siaubūnėmis šaržuotos beprotės "Kamiloje Klodel". Naujas kinas - atskleisti jų  patrauklų žmogišką veidą, parodyti iš vidaus jų gyvensenos grožį,so ne gotiškai bjaurėtis.   
   
 Mano galva, daunai turi būti laikomi lygiaverčiais pagal teises žmonėmis, visapusiškai adaptuotais savarankiškam gyvenimui.B.Brijeno  mintis -   šiuolaikinis norminis individas jau turi ko mokytis iš daunų - meilės, stiprių jausmų,  šeimyniško pieraišumo, grynų  atvirų emocijų reiškimo. Juk
nuslopintos,  kontroliuojamos emocijos - tiesus kelias į depresijas ir vėžius.

Mintys į šoną: Požiūrį  į daunus kažkada esmingai pakeitė, nušvietė  Sankt Peterburgo astrologas. fizikos mokslų daktaras S.Šestopalovas, Jelenos Rerich mokinys, daug bendravęs su Rerichų pora, gyvenęs jų namuose. Anot Rerichų vizijinės vedų kosmogonijos,  daunai -tai jaunos sielos, kaip pereinamoji pakopa nuo gyvūnų prie žmonių, neturi žmogiškos gyvenimiškos patirties inkarnacijose. JIe gimsta, kaip  palaimos dovana aukšto sąmoningumo geraširdžių porose. Tik tokie žmonės  geba juos pralavinti kasdieniuose įgūdžiuose,  būti apsauga nuo žmogiško žiaurumo.

Režisūrinis sumanymas - dar universalesnis, nei daunų  humanizavimas. Pragmatikų,  liguistų turto kaupikų ir valdytojų, IQ fetišistų ir karjeros darytojų pasaulį  ima valdyti, užkariauja - JONELIS KVAILELIS , na tas trečiasis brolis  su pačiuožusiu stogu. Neišmanusis planktonas. Gramatiškai pažeidžiamas, neišsilavinęs, be diplomų, neapsiskaitęs, Donskio antipodas, nekonvencialus, neprognozuojamas, išoriškai tragikomiškas, vidujai - įstabiai dvasingas, įžvalgus, širdingas  gerietis. Durnius, apsėstas svajonės būti... žymiu detektyvu, kosmonautu, elito ponu, garsiu dailininku, gal net Prezidentu  ( o ką - Obama ne iš  panašių kvailių luomo?).

Neįtikėtina, nelogiška,net labai keista, bet  naujame pasaulyje   būtent tokiems kvailiams labiausiai  sekasi . Mat jų mąstymas - originalus, vadinasi ir idėjos - nestandartinės, darbo metodai - išjausti ir individaulūs, dėl ko greičiau duoda  rezultatą su mažiausiom sąnaudom.
Aktorius Svein Andre Hofso su mylimają, drauge
 Šerloko Holmso metodas buvo - deduktyvinis. Roberto - emocinis. Jis įsijaučia į dingusio sportininko gyvenimą, net apsirengia jo drabužiais, TRANSPERSONALIZUOJASI, dėl ko nesunkiai aptinka dingusiojo pėdsakus. Kiek rimtų profų su akademiniais metodais yra pajėgūs transpersonalizuotis? arba per meilę tiriamam dalykui suvokti jo esmę, o ne sukalkuliuoti statistinius  išorinius parametrus?

Stoju be išlygų  Roberto pusėn, kai intelekto sužaloti "profesionalai" siūlo į  mūsų kaimo labdaros renginius kviestis profesionalius aktorius. Na kurioje kūno dalyje slepiasi jų intelektas, kai tvirtina, jog nepažįstami žmonės  už pinigus gali vaikams suteikti  šventėje daugiau  laimės nei meno vadovai, kurių meilė vaikams ir atskleidžia, kas juos labiausiai nudžiugins?

Norvegų režisierius užtikrintai, su puikiu humoru,sprogdina visuomenės sutartines , DIRBTINES DOGMAS.Jo ankstesniame darbe "Negatyvaus mąstymo menas" meistriškai išpreparuotas socialinės rūpybos etinis falšas, nuo ratukinių neįgaliųjų sielos žaizdų yra nuplėšiami tarnybinės paguodos kenksmingi (nes formalūs)  kompresai . "Detektyvo Dauno" idėja irgi pakankamai revoliucinga, kaip šmaikštus dūris pinigų godulio apsėstoms "normalioms" visuomenėms.     

Mintys į šoną:Užpernai Jungtinėje Karalystėje išvadavo iš aklavietės daunų ekksursija. Važiavau traukiniu iš Bafo  į Londoną, pas draugę. Su išankstiniu bilietu, ausinuku ir nepamenu kokio kubiečio romanu Inostrankėje. Atsiribojusi puikaus romano erdvėje nepastebėjau ( nežinojau!nebuvau įspėta!) persėdimo. Vietoj Padingtono stoties išlipau ... Sauthemptone, mieste, iš kurio išplaukė Titanikas. Sutrikusi, iš užrašų mėginau suvokti, kur gi esu? Vienintelis pastebėjo, kad esu "in trouble",-  rimtuolis daunas.Jis sustojo, atsilikęs nuo grupės kitų ekskursantų ir įdėmiai stebėjo,kaip aiškinu draugei mobiliuoju, jog tikrai tikrai esu Padingtone, nes biliete jis parašytas, ir kontrolierius  kompostavo bilietą paskutinėje stotelėje. Draugė Londone  šaukė: kur tu, nematau???! Nepažįstamas daunas be žodžių suprato, kad pasimečiau ir man reikia pagalbos. Nubėgo paskui grupės vadovę ir atitempė ją už rankovės. Ši išsiaiškino klaidą, atsivedė  samarietę stoties  policininkę, ši padėkojo daunui už rūpestį , apkabino mane ir įsodino, susitarusi su kito traukinio kontrolieriais, be bilieto į Londono traukinį,vis kartojo: ar viskuo esu patenkinta? ar man gerai? Įprastinį  tautinį kontrastą -  Londone patyriau lietuvio  intelektualo,  "normalo",  draugės vyro patyčią: " pati, matyt, esi daunė, kad jie sava laiko..." Matyt...:))))))






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą