2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis

KFC furunkulas ant Vilniaus veido

Kas: KFC greito maisto punktas miesto širdyje


Prieš pirmas  Makdonaldso užkandines Vilniaus senamiestyje - stoties   aikštėje ir Gedimino prospekte - pamėginau kovoti "Respublikoje" . Tada jaudino ne negatyvaus amerikonizmo invazija į Europos sostinę, o kertami medžiai ir naikinamas paveldas. Gavom informaciją, kad bus iškirstas stoties parkelis. Jį  redakcija stojo ginti. Savo ruožtu, kaip tikra vilnietė (be plūgo kišenėje) stojau ginti  "Svajonės" - legendomis apipintos dviejų aukštų  kavinės, tapusios saldžiuoju miesto simboliu.  Kiek kartų vilniečių  stovėjo eilėse prie Svajonės tortų, kiek kartŲ mažylių persismelkė Svajonės saldainių kvapais, o inteligentų skyrė ten pasimatmus prie kavos puodelio. Šiandien ją    ginčiau dar aršiau  - kaip kulinarinio nacionalinio paveldo tvirtovę, pristatančią  miesto svečiams  tautos  šlovingas saldžiąsias tradicijas.

Rusų, vokiečių ir baltarusų paliekamą  pelną  už šakočius, Napoleonus, imbierinius namelius, Šiaulių Rūtos  fantastinio skonio saldainius susižeria prekybcentriai , kuriuose jau rado nišas  pamilti konditerijos cechai (Mažoji Ragainė) . O galėjo pelną susižerti Svajonių tinklu  meras,jei būtų pagalvojęs  bent kiek į ateitį ir išmanęs urbanistinės  kultūros apraiškų įvairovę ir būtinybę..


 Anuomet ieškodama kaltininko, koks barbaras atlapnojo niokoti miesto  žalią zoną ir  saldųjį epicentrą, pirmąsyk susipažinau su charizmatišku  jaunu verslininku A.Zuoku. Jis mikliai pagavo žurnalistinio nepasitenkinimo esmę ir apkalė medžius stoties statybvietėje apsauginėmis lentomis, įrodė, kad iškirstos liepos - suderintos su gamtosauga. 1990-ųjų vidury,  Nepriklausomybės aušroje net minties nebuvo, kad  miesto tarnybos gali tupėti prismaugtos  verslo kišenėje, jomis visi pasitikėjo,  atkovotos nepriklausomybės valdžia dar turėjo autoritetą.

 Verslininkas žaibiškai reagavo į priekaištus, jog iš pensininkų atimama  istorija, kad Vilniaus žilstelėjusios damos praras vietą, kur gali tradiciškai susitikti, su draugėmis prisiminti jaunystę ir gyvai pabendrauti, kad iš miesto drobės dings jo emocinės žmogiškosios spalvos. Nespėjo straipsnis  apie "Paskutinę  senjorės svajonę" pasiekti skaitytojų, jau buvo viešai paskelbta  akcija, jog miesto pensininkai savaitgaliais gaus kavos puodelį Svajonėje nemokamai. Geniali viešų ryšų akcija. Tąsyk pamaniau, kad  Makdonaldso atėjimo frontmenas jaučia kaltę, tokiu būdu ją  dorai išpirko.Vaišinami kava senjorai  tapo gražia nauja miesto tradicija.  Galėjo ir Svajonę palikti, būtų daugiau nuopelnų kultūrai.


Gaila, kad niekas neparašys apie Gedimino 1 namą. Apie jo istorines ir kultūrines vertes. Tiek to. Nesu sentimentali, nostalgija  nekamavo ir nekamuos. Gyvenimas juda į priekį.  Palaikyti pažangą - prasmingiau, bet tik ant tvirtų, kaip mūras, istorinių ir kultūros pamatų.    Literatų   svetainę prisimenu kaip tylią ( blausiai apšviestą) vietą su baltomis staltiesėmis, vakarais ten buvo tylu kaip dykumoje. Kad saugumiečiai informatoriai , kurie ten trindavosi, galėtų girdėti, ką šneka literatai ir bohema. Ten pirmąsyk pamačiau gėjus. Jie rinkdavosi prie paskutinio staliuko, baleto artistai ir pionierių vadovai. Bet irgi šnekučiavosi tyliai, nemojavo vaivorykštinėmis vėliavomis.
 
Tai buvo ideali vieta aiškintis santykius - be muzikos, be Gorkynės (Didžiosios g-vės) kabakų šurmulio. Ateini - patyli dviese, susidėlioji  tet-a -tet taškus  ir gauni nebylų patvirtinimą  iš  baltų Katedros apaštalų  už lango - ar teisingi abiejų pasirinkimai.
 Triukšmingai šurmuliavo baras - ten įvirsdavo  menininkai išlenkti taurelės  ir pasisieloti bufetavai dėl  pragerto gyvenimo.
Pirmąsyk nuėjau specialiai patyrinėti namo  pradinukė.  Pasirodo, prieš karą, antrame aukšte  ten gyveno giminaitė, karininkienė, tituluota miesto gražuolė ponia Masiulienė su kasa iki žemės. Ji jos niekada taip ir nenukirpo. Giminės baliuose Žvėryne jai buvo skirta garbingiausia vieta,  seneliui  iš dešinės. Už ją keldavo visi ir pirmą tostą.    
Art: S. Kuzma"Miesto vartų sargybinis"

Tiesa, pirmą naujųjų metų dieną į Literatus  eidavome vyresnėse klasėse  ramiai pasėdėti,  aptarti naujamečio nuotykių ir įspūdžių, prablaivėti. Šito gailėtis?  Jokiu būdu! Tikri literatų suokalbiai ir sambūriai vyko Vagos redaktorių, literatų namuose , soduose. Viešose erdvėse kyšojo KGB gyvos ausys. Lyginčiau su žeme tuos akylai stebėtus sovietinių intelektualų narvus. Jei Literatų svetainės negina viešai Rašytojų sąjunga ir jos pirmininkas, anokia jos ir vertė . Arba priešingai - anokia rašytojų sąjungos vertė, kuriai nerūpi jos istorinis paveldas. Jei neprieštaravo  ,kai  V. Mykolaičio-Putino  sodybą (MA turtą)  sulygino su žemėmis net ne dėl pelno, o dėl vejos Valakampiuose, ką jau ten prieštaraus dėl kavinės.

Beje, intelektualiems miesto svečiams labiausiai rūpi ne Užkalnio sugromuliotas maistas kad ir geriausiose  sostinės virtuvėse, o  legendinės vietos, kur rinkosi miesto menininkai, įžymybės. Jų ieško naujieji piligrimai su GPRS  ir žinynais ipaduose. Vietoj P. Širvio  pamėgtos mekos  jau ras kraugeriškai sudorotus viščiukus. Ką gi, miesto niekas negina, tik  nuo rusų  antpuolių isteriškai-piariškai  ginasi konservatoriai, nors savi  niokoja Vilnių šimteriopai smarkiau, taip kuria verslui parsidavusio Miesto įvaizdį. Verslas , kuris nori išlikti, turi būti socialiai atsakingas . MIESTO VALDYMAS  NĖRA VERSLAS.

Praėjus  keliems dešimtmečiams vertinu, jog  Makdonaldso užkandinė prie stoties  buvo geras reikalas. Kaip aistringa keliautoja šį tinklą vertinu dėl švarių  nemokamų tualetų. Lyg išganymą prisimenu Kantono Makdonaldsą, kaip lekiau  gerti švarų vandenį iš  krano, praustis po keturių parų prakaitavimo  dulkėtuose kalnų autobusuose .Budapešto MCD - sausio pirmą  tai buvo vienintelė  veikianti vieta su karšta arbata. Net kojas ten išsimazgojau po Budapešto naujamečio karnavalo siautulio. Fabų MCD prie degalinės kažkada buvo  vienintelė  pasiekiama  mažų vaikų laisvalaikio vieta, kitų apskritai nebuvo, kur šeima galėtų pasižmonėti sėdint. Manau, Vilniaus priestočio MCD irgi daug kam tapo sanitarinio gerbūvio eipcentru ir palaima. Tą paliudijo viename interviu pigiausios  stoties prostitutės, kurios laukia klientų  ant MCD kampo. Ir pasišildo, ir pasidažo, ir arbatos puodą išmaukia. Visada teigiau, kad  mano miesto meras - pavyzdinis, gailestingas krikščionis. Matyt, ir KFC įleido į Vilniaus Elziejaus laukus tam, kad benamiai ubagautojai galėtų ten pasirankioti kaulų nuo apšnerkštų stalų (įprastas KFC vaizdas Europos miestuose), neatakuotų kaip skėriai prabangesnių kavinių lankytojų prospekte.Vien už  Likimo išduotų , parsiduodančių kaimo mergaičių švarą  merui reikėtų samariečio ordino. Tik ne už  miesto kultūros puoselėjimą.


Italo Paolo Sorentino įstabaus grožio filme-portrete  apie Romą "Didis grožis" ( atrinktame Oskarų '2013 nominacijoms) yra išmintinga scena.Stebukladarė  šventuolė senolė minta šaknimis. Ji  paprotina Romos elitą, ištroškusį dvasinių  gairių : "Valgykite šaknis.  Visa stiprybė - iš šaknų." Be šaknų nėra kultūros, tik - diktatorių fantazijos ar verslo antpuolių  sudarkyti miestų kraštovaizdžiai ir kultūrinės erdvės,  DINGĘS  arba Išniekintas urbanistinis  didingų sostinių veidas. Deja, kol kas miesto paveldosaugininkai  analfabetiškai miesto kultūrą  apriboja architektūros saugojimu.
KFC restoranas Vilniaus širdyje, ŠVENTARAGIO SLĖNYJE  - tai  gėdingas furunkulas ant Vilniaus valdžios kaktos. Sąmoningi turistai, kurių sparčiai daugėja, ieško AUTENTIKOS, nacionalinio paveldo žymių, kurios atskirtų Vilnių nuo Rygos, Taliną nuo Stokholmo.  Išlipę Vilniaus centrinėje aikštėje jie   pamatys KFC ir  iš pirmo žvilgsnio supras, kad didingą istorinį  miestą valdo  gal  mafija, gal  antiekologinis meras be kiaušų ir politinio išprusimo ( o KFC  brendas - jau didžioji  antipolitika) , gal amerikonai. Sunkoka ĮSIVAIZDUOTI  KFC Vatikano centrinėje aikštėje. Smagu - užkąsti Bebro blyninėje ( vietos virtuvė !) Kalėdų miestelyje Katedros aikštėje , užtat runkeliška - ieškoti ten KFC.  Mat globalius ėdyklų  tinklus įsileisti į miesto reprezentacines erdves - GĖDA, ŽEMA   ir PROSTITUTIŠKA.

Suprantama, miestas skendi skolose. Tačiau   garbingiau  tą vietą parduoti NATO būstinei, Sultininei, Čiliakams, nei restoranui KFC, kuris tapo  pagrindinių  pasaulio žaliųjų taikiniu. Matyt, miesto valdžia VISIŠKAI  NESIGAUDO PASAULIO REALIJOSE , kiek  tai  pavojingas, antivisuomeniškas brendas.Jį įleisti į miesto šerdį   - tai pakišti bombą sau po  karjeros kėdė. Ateities kartos - ŽALIOS, jos nepamirš , kad  2013 Miesto taryba leido Gedimino prospekto vartuose įsikurti  gangsteriškiems viščiukų augintojams.


 Net paprasto, neišprususio, bet pasaulio mačiusio vartotojo akimis, KFC centre - miesto darkymas. JUk yra Tilto, Odminių., Didžiosios  gatvės, Kurija, kuri galėtų dalį patalpų išnuomoti miesto skolų padengimui tegu ir sveikuoliškų šeimų priešui - KFC. KOdėl reikia įžūliai, prieš miesto visuomenės valią, LIPTI  MIESTELĖNAMS ANT GALVOS SU  GLOBALIZMO KIČU???????   DIDYSIS CHAMAS VALDO....
Visi, kas lygina, žino, kad KFC maistas Europos sostinėse - vienas prastesnių, ten einama iš bėdos ar skurdumo, ten nėra saugu, nes renkasi benamiai, žemiausio sluoksnio juodaodžiai  ir  asocialai  Tai  - jau  beveik juodas tinklas.  Į jį net būdama alkaniausia, neužsuku Europoje, nes publika atgraso. Užtat   KFC restoranų akivaizdžiai  trūksta ir reikia  miegamuosiuose rajonuose , studentų   bendrabučio zonose. Ar lankėsi KFC frančyzai Justiniškėse, kokios minios ten vakarais  jaunimo, naujakurių karta užaugo. KFC apyvartos ten būtų neišsenkamos. Ar tie, kam atiteko Ūkio banko turtas, jaučia sadistinį malonumą kažką užgrobti - miesto gražias erdves, jo vietinį koloritą? Kaip kitaip paaiškinti šią globalaus obschepito nesąmonę?
Galbūt esu neteisi ir kažko nežinau. Gal ir vėl bus paskelbta akcija: "senjorams - po  KFC viščiuko krūtinėlę valstybinių švenčių proga". Tada - tyliu ir atsiimu  priekaištus. Vilniaus aristokratai, šąlantys ir badaujantys per brangiuose  inteligentų būstuose, nusipelnė sočios senatvės. Tebūnie niekingas KFC - bet su nemokamomis porcijoms senjorams, kurie  yra gyvieji sostinės  erdvių paveldo sergėtojai. Valdiškų  sąžiningų sergėtojų, riteriškų kovotojų už miesto veido stilistinę švarą  - nebeliko. Jei niekas  nedavė atkirčio už Gedimino kalno nuskutimą,  už surūdjusį art-vamzdį, sulauksime, kad Gedimino bokštas virs siloso bokštu arba striptizo naktiniu klubu su vėliavos strypu. KFC yra to paties stilistinio braižo urbanistinis  aktas.
  




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą