2014 m. rugsėjo 19 d., penktadienis

Kaimo studija'11: kuriame dantimenį

Kas: tema  "Kaip valomi vaikų dantukai" 
Su kuo: su Šalčininkų stomatologe Simona Žilionyte
Kada: 2014/09/18


Su Simona Žilionyte  susitikom "atstiktinai", Žalgirio klinikos vaistinėje. Nustebino, kam vaistininkė krauna  gydytojai  glėbius vienkartinių  dantų šepetukų? Pasirodo -   Šalčininkų rajono vaikų stomatologiniam švietimui.  Pabandėme apjungti maniškį meninį ir jos dentalinį švietimus, įgyvendinti ciklą  dailės pamokų , skirtų įskiepyti burnos  švaros pagrindus.

Akvarelė ypač tiko išryškinti dantų baltumą - sėkmingo ir laimingo šiuolaikinio gyvenimo privalomą  atributą. Susirinkusiems neužteko vietų, sunešėme papildomus stalus.Pirma užduotis - pasidaryti personalinį danties modelį.  Gydytoja pademonstravo, kaip nusilipdyti iš kramtomos gumos priekinių dantų muliažus. Juos vaikai pasidėjo  prieš akis, kol  liejo  kiekvienas savitą dantį- su šukuosena, akimis, karūnomis, net japoniškais ornamentais. Per vasarą  mažiukai primiršo akvarelės potėpio judesį,  teko gaivinti vandens liejimą. Jis vyresnėliams jau sunkiai gavosi, mat mokyklinis guašas įsitvirtino jų įgūdžiuose kaip tapymas.

Mintys  į šoną 1. Pastebėjimai iš jų ir asmeninės praktikos: kuo galva mąslesnė ir prikimšta žinių  bei problemų, tuo sunkiau ranka lieja vandenį. Akvarelė, kaip ir delfinų terapija - labiausiai tinka tiems, kas  net meditacijose neatsipalaiduoja nuo įkyrių minčių, kieno jausmus sužeidė  smurtas, mokytojų ar bendraamžių patyčios.
 
Simona surengė viktoriną. Kiekvienas kažką žinojo : kiek minučių valomi dantukai, kas jų turi daugiau - ryklys ar žmogus,  kiek laiko leidžiama  kramtyti kramtomą gumą. Už geriausius atsakymus buvo įteikiamas  apdovanojimas - vienkartinis dantų šepetukas, laureatai  palydimi  visuotinais aplodismentais .  Apdovanojimo ceremonijoje Jarekas dar gavo akrilinių dažų dėžutę nuo visų.  Šiandien  jo pirmasis jubiliejus -  10 metų.

Gydytoja turėjo su savimi didelį maišą. Štai kodėl į mano klausimą, kas užaugęs norėtų būti gydytoju pusė grupės aukštai  iškėlė rankas :  

 - MES norime būti stomatologais! 

Štai taip  ryškiausiai pasireiškia švietimo sistemos poveikis. Net pradinukai jau išdresiruoti veidmainiškai  pataikauti mokytojui už kažką -  už pažymį ar prizą, už tai, kad nebartų.  Dar pernai pusė  "būsimų stomatologų"  taip pat karštai troško būti dailininkais. Teko skubiai žadinti jų savigarbą:

- Jarekai, nejaugi  tu tikrai būsi  dantukų gydytojas?

  Berniukas: - Labai norėčiau gelbėti žmones, operuoti jų širdis.

Ir Eda pasitaisė: - O aš norėčiau būti chirurgė. 

 Galų gale išsiaiškinome, kad  apie stomatologiją svajoja vienintėlė  Valerija     


Sėkminga pamoka: su odontologe Simona (kairėje) ir bibliotekininke Božena.    
 GRAND PRIX  -    garbinga paveikslo vieta  Daktarės Simonos kabinete Šalčininkuose. Jai teko garbė  išsirinkti gražiausią piešinį .  Iki tol stengėmės su vaikais vertinti darbus  iš meninio taško : kokia kompozicija, kiek savitumo, kaip įdomiai suderintos spalvos, kiek įdomi forma .  Šįsyk dentalinio meno  vertinimą  perdavėme dantų  ekspertei. JI turėjo ne ką mažiau vertinimo teisių  , nei , tarkime, Valinskas TV  vokalo konkurse 

 Pamačiusi 10 spalvingų įspūdingų dantukų  Daktarė pasimetė. Tiesos akimirka -  išskirti vienintelio vaiko kūrybą  viešai, kai visi vienodai uoliai stengėsi. Smalsiai stebėjau , kokį saliamonišką sprendimą priims mūsų gerbiama viešnia .

 - Mano, mano geriausias, mano išrink!,  - sulipę ant stalų tiesė dantų auotoportretus  jaunieji akvarelistai. NAGI  TIKRA  DENTAL ART  MENO MUGĖ !Kiekvenas autorius  tarptautinėse meno mugėse lygiai taip prikišamai ir savireklamiškai (jei neturi  energingo agento),
įnirtingai peršasi  meno gavėjui-adresatui.

Simona padarė  elitinį, hyperhumanišką pasirinkimą, nežalojantį  jautrios  kuriančio vaiko  savimonės:

- Visi jūsų dantukai man  be galo gražūs. Visi patinka, ir visus pasiimsiu su savimi. Ačiū labai labai!

Kaip vaikų nuomonės mediatorė pasitikslinau:

 - Negi tikrai visus iškabinsite kabinete? 

Stomatologė:  Žinoma, vietos ten daug , visi tilps. 

 Vaikai su palengvėjimu  atsiduso ir apspito draugišką  gydytoją  glaudžiu rateliu, ėmė uoliai mokytis šveisti  dantis-sėkmingo Likimo  ir palengvinto ateities įsidarbinimo vizitines korteles. 

 Mintys į šoną 2:  98 proc. 6-mečių lietuvaičių dantų jau pažeisti karieso,. Mąsčiau , kokie jie laimingi , kad nežino, kiek kainuoja jų dantukų gydymas. Kad dar nepatyrė dantukų skausmo.  Kad dar vieni kitiems šypsosi  baltutėliais  tviskančiais. Kad dar niekas  jų nenužiūrėjo  kaip sveikų arklių moderniuose vergų  darbo  prekyvietėse ir viršelių atrankose: ar  pakankamai deimantinės jų šypsenos, ar tiks prezentacijai  kiauros ertmės  ir kreivos bangelės dantų? Juk  vaikystėje tėvai neištiesino jų ne todėl, kad nemylėjo vaikų, o todėl kad tam neturėjo lėšų ir todėl kad  valstybė nepasirūpino nemokama  pradinukų vaikų dantų profilaktika.
Žalgirio klinikos vedėjos  Aušros Šaikuvienės  sykį užklausiau, kodėl nevykdomas burnos  priežiūros švietimas mokyklose privaloma tvarka, kodėl jaunuolis priverstas susidurti su  negrįžtamomis pasekmėmis, kai šokiruojamos dantų implantų kainos užtveria jam kelius į asmeninė laimę ( kas nori bučiuotis su kiauradančiu?),  į atranką talentų konkurse? Vedėja susijaudino iki ašarų: mes stengėmės, reikalavome, mynėme ministerijos slenksčius , kad pradinukų dantys būtų nemokamai dengiami silantais, bet, dejadeja,  niekam tai nerūpi 
  
Choro skanduotėmis užsitvirtinome , jog gražiausia dantų spalva - BALTA, BALTA, BALTA. 

Kad nedera šypsenoje : geltona, ruda, juoda, chaki,

 Išmokome naują meno terminą: AB- STRAK-CI- JA   
  
Kšysius meniškai primaliavojo rudai-mėlynai juodą meninę abstrakciją  vėlyvojo Miro stilumi. Pristatė kūrnį kaip rekviem mirusiam dančiui . Bendro pažinimo dėlei priderinau prie to   atsivežtas savo dantų panoramines nuotraukas . Kaip įrodymą, kas būna, kai dantys blogai prižiūrimi. Jarekas demonstratyviai atsisakė apžiūrėti iš arčiau rengteno šešėlinius siaubiakus. Jam buvo labai baisūs tie kaukolės vaiduokliški atvaizdai.
Diana dalykiškai patikslino:"  Neturi jau 2-jų galinių? KOkie ten 2 vinys gale sukalti?"

Aurelija užjautė: - Na matai, nevalei dantų mažytė ir prisidirbai.

 Oooo, koks palaimingas ir šventas vaikų tikėjimas! Nutylėjau, nors viduje tvirtai  žinojau, kad  dantys išsiklibino ne dėl nevalyvumo,  ne dėl  per pigių dantų pastų, o dėl  per mažų pajamų ir per abuojos  komercinės stomatologijos. 

Simona Žilionytė  suteikė vilties - yra ir kitokių, vertybinių ir dvasinių  gydytojų. Jie palieka prestižines estetines  sostinių balyklas tam, kad mažuose miesteliuose gydytų žmones, kryptingai, sistemiškai ir pasišventusiai šviestų jų vaikus, bombarduojamus TV pastų reklamomis, bet apleistus valstybinės higieninės priežiūros.   
 
Priimame dovanas nuo Ingos Petrulienės iš Kauno

Bilblioteką [asiekė dar vienas ŠVIESOS SPINDULYS - atėjo siuntinys nuo Ingos Petrulienės iš Kauno. JI irgi  veda   nemokamą meno būrelį vaikams. Didžiulė dėžė su dovanomis vaikų dailės studijai. Sukišę nosis vaikai  traukė iš jos keistenybes - gipsinio binto ritinėlius, medžiagų atraižas, maistinius dažus ir audinių klijus. Iš jų gaminsimės lėles.   
-------
 Ekskursinį važiavimą atidėjome kitam kartui. Juk daktarė užėmė priekyje net  3 vaikų vietas. Dalis vaikų jau buvo sudrausminti tėvų po šeštadieninio žygio, kai nesiklausę 3 km atkulniavo į mūsų sodybą. Sodyboje tądien vyko improvizuotas Bonifacijaus savaitgalis - ieškojom miške lapių olų, tyrinėjome jų architektūrą,  mokėmės pažinti grybus, pristačiau  tapybos kampą   - iščiupinėjome dažus, medinį etiudniką, stiklo padėklus.Jų nuostabai  paplaukiojau rudeniniame prūdo vandenyje, nebijodama varlių ir povandeninių lydekų. MOkytojas, kaip ir odontologas   - pašaukimas be išeiginių.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą