2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Kaimo studija'17: dovanų karalius mirė..?

Kas : tema "Kalėdų senelio dovanos", druskos technika
Kada: 2014/11/27
Art: Hugo Simberg "Wounded Angel" 

S.J.: Vaikystė baigiasi, kai nebetiki stebuklais.
Snaiges jau tapėme užpernai, pradėję mokytis lieti akvarelę. Nagi šiandien taip skaisčiai už lango žvilga pirmojo sniego paklotė ir speiguotų medžių stulpai ! Negi praleisi pro meniškas akis baltąjį  grožį?

Grožio alkis ypač sustiprėjo po Meno terapijos seminaro. Ten  būrys  profesionalių psichologių darė  aktyvią klientūrinę terapiją. Tolo nuo  Meno esmės, eikvojo įsijautusios dažus, tepliojo be tikslo  kas tik  emociškai ant  pirmos seilės užeina. Terapindamosi išdavė meno terapijos esmę - estetinį, o ne emocinį katarsį  Skubėjau  pas vaikus grįžti prie  Grožio gydomųjų galių, prie teminių paveikslų, kuriuose baimės ir negatyvūss prisiminimai būtų perlydyti į gražius,  viešai rodytinus dalykus. Juk Grožis savaime yra terapija. Kam jį užmuilinti psichoterapeutų dirbtinėmis teorijomis, asmeninėmis psichologės projekcijomis? Kam knistis dirbtinai ir invaziškai  po  vaiko piešinį, kaip po mokaus kliento pasąmonę????

Zazzle art

 Žiema ,  žiebiasi  miestų eglės,  iš TV ekranų jau kaulija vargšų skatikėlių  Nomeda Marčėnaitė,  prekybcentriai vilioja žvėriškomis nuolaidomis, oficialūs dvasininkai  rūsčiai grūmoja ir  gąsdina  besilinksminančius Advento bausmėmis. Vadinasi, ateina Kalėdos. Kuo jos  ypatingos?

 Diana: Kalėdų Senelis atneša dovanas.
Jarekas  (8m) : Nėra jokio Kalėdų senio,  tėvai nuperka, jei pinigų turi.

Su siaubu sužiurome į jį. Kokia šventvagystė, baugus  blūdas, drįsta paniekinti šventos akimirkos Kūrėją,  gerąjį senelį, kuris nepamiršta gerųjų vaikų!!! Tiesmukas  Jareko pragmatizmas nenustebino: vyresnių skersinio draugužių įtakos, pagreitintas šuolis į suaugusiųjų realybę.

Mokytoja: Perduok tiems, kas tau primelavo, kad Kalėdų Senelis yra.  Jis  - yra net labiau, nei jums atrodo.   Neša  slapčia dovanas tol, kol juo tiki. Kai tik nebetiki, tenka  nabagams tėvams  paplušėti, pirkti vietoj  jo  bet ką, kas papuola, pirkti,  kad nesijaustum vienišas tuomet,  kai visi  vaikai džiaugiasi dovanomis. 

Art: Viktorija
Vaikai pritarė : taip taip, negausi  šiemet dovanų, jei netikėsi. Mes tikime -ir sulauksime.

Art: Hugo Simberg
Eda  ( iš 9 vaikų šeimos)  liūdnai prisiminė: o mes pernai ir tikėjome, ir laukėme, bet jis neatskrido ir nieko neatnešė. Sesė mano, kad jis kažkodėl nedaskrido. Gal šiemet daskris ir mus suras?          

 
 MOkytoja: O kaip gi , būtinai daskris! Galime jam parašyti laišką, kokių dovanų norite. Galbūt  pernai, Eda, jis negavo laiško ir  tiesiog sutriko, nežinojo, ką atnešti? Nagi nusiunčiame  jam laiškus, kokių dovanų laukiate! Kadangi ne visi mokate rašyti, tebūnie tai laiškas-piešinys.  Jame lengvai pavaizduosite,kokias dovanas norite gauti. Nunešite  tėveliams, jie irgi perskaitys. Jei sutiks Kalėdų senį,  būtinų būtiniausiai perduos jūsų norus iš paveikslų


Art: Tamara de Lempicka
Papasakojau, kaip  pradinukė dukra, niekam nesakiusi, susirado tikslų adresą Laplandijoje, parašė. Ir - gavo spalvingą asmenišką  Kalėdų Senelio atvirutę anglų kalba. Šis atrašė, kaip  jau ruošia elnius ir elfus kelionei. Jos tikėjimas buvo patvirtintas! Ir  gavo  būtent tas dovanas, kurių  taip laukė. Ir šiemet kaime bus Kalėdų šventė, ir ateis  iš miško tikrų tikriausias  Senis Šaltis su didžiuliu dovanų maišu. Balsiai prisiminiau, kaip Prancūzijos miesteliuose tėveliai kabina laiptus ant stogų ir žaislinius Noelius, rodančius kelią, kaip patekti į kaminą. Prancūzai tėveliai rungiasi tarpusavyje - kas išmoningiau pasitiks dovanų senelį. Prie  durų  ar aplink namą, ant palangės  sukuria elnių, nykštukų, snieguolių ir  miško žvėrelių instaliacijas, kad tik vaikams būtų daugiau  šventinių įspūdžių, kad jų tikėjimas neblėstų. 


Art: Aurelija
Viktorija :Jis tikrai yra . Buvom su mama svečiuose,  grįžom abi namo ryte ir radom  sudėtas dovanas po egle. Mama niekaip negalėjo pati to padaryti. 

MIntys į šoną:  Tarybuose  profsąjungos  visose darbovietėse suruošdavo vienodas dovanėles visiems be išimties darbuotojams.Tuomet tai atrodė kaip  dar vienas pažeminimas,  bolševikų brutalus  kišimąsi į privačias šeimos erdves. Dabar anas  šablonines dovanėles vertinu kaip pagirtiną valdžios  rūpestį vaikais,  tegu ir imituojant nuoširdumą , kuriant įvaizdį, kad "Partija - geroji motina." .  Partija žinojo, kaip visam gyvenimui traumuojamas vaikas,  nesulaukęs elnių iš Laplandijos. Vaikystėje traumuotas, nuskriaustas vaikas užaugs su pykčiais pasauliui, taigi ir tai pačiai partijai. Vaikystės pykčių  dėl neteisybės ir nuoskaudų jokia propaganda neima.Nūdienos partijos to nežino ar ... nenori žinot nes jų vaikai aprūpinti kelioms kartoms į priekį, o svetimų vaikų nepritekliai valdžiaii  iki  lemputės?      

 
Kaip gi atkeliauja laukiamiausias svečias? Prapliupome variantais:  atskrenda dangumi su elniais, atskrenda lėktuvu, atbilda traukiniu, atbirbia lenktyininiu automobiliu, atkulniuoja  miškais su šiaurietiškomis lazdomis. Jarekas ir nupiešė raudoną automobilį. Visi, be išimčių, į dovanų maišą įdėjo MOBILŲ. Visiems mobilus buvo geidžiamiausia dovana. Mobilus vaikui - ryšys su draugais ir tėvais,  pasivaikščiojimų saugas, žaidimų draugas,  žadintuvas, gelbėtojas, antra galva  ir net - išmanesnės smegenys, nuobodulio ir depresijos priešnuodis, socializicijos garantas .
Art: Jarek . "Noriu telefono"

Be telefono - ne gyvenimas, galiu paliudyti. Tą pačia dieną sužinojau apie senuko trenerio, gyvenimo mokytojo  netektį  ir apie  tai, kad Bitė nebeprekiaus prisijaukintais s blackberiais. Žiauru, bet  abi skaudžios netektys sukėlė tapačias  didžiules  sielovartas, tarsi kas dūrė staiga į paširdžius.
Be telefono - ne gyvenimas, kaip anksčiau  vaikystėje be knygų. Kalėdų senelis atnešdavo stirtą , -iolika įdomiausių iliustruotų  knygų ir pažintinių mokslo žurnalų prenumeratos kvitusi. Užsimiršusi po egle prabūdavau iki vakaro,  pripuolusi prie įdomybių nepajėgdavau atsiplėšti. Taip dabar neatsiplešiu periodiškai  nuo e-laikmenų, iš kurių srautais teka  reikiamos žinios, filmai ir  laukiamiausi laiškai.   


Tapydami rinkomės demokratiškai tabletėje muziką, kuri skambės per Kalėdų  karnavalą.  Polkų ir krakoviakų nemėgsta ,salsos,lotynų  ir zumbos dar nežino.  Valsas vaikams - kaip  senelio kostiumas su šlipsu, neįsiūlysi. "Tuk-tuk" - mieliausia. Mažiausioji  tylenė Dominyka reikliai užsipageidavo: "surask tą dainą - mi- mi-mi mi mi - seksi mi-  mi".  Vyresnės  ėmė kumščiuotis ir  prunkšti. Hmm...  Įdomu, kas vaikų pasaulyje, jų kalba reiškia  "sexy"?  Mergaitės kvailai kikeno ir raudonavo, bet vaikiškomis reikšmėmis nesidalino. Keista, iki tol buvom atviri, pasitikėjome vieni kitais. Kuri  paaiškins, kaip supranta lietuviškos žiniasklaidos liguistą  fetišą "seksualumą",  kuriuo kasdien  tvirkinami šimtai tūkstančių vaikų, lygiomis teisėmis su suaugusiais naršantys po naujienų portalus? Viktorijai  (7 m) pabodo laužytis, surimtėjusi  paprotino : " sexy reiškia  - dulkintis ( трахаться), kai vyras lipa ant moters".
     


Nuleidau juokais: " Betgi jūs dar  ne moterys , ir ne vyrai. Kam  kvaršinti galvą suaugusiųjų reikalais ir laipioti vienas ant kito?Jums žymiai svarbiau žinoti - pro kur Kalėdų senelis patenka į namus. Esu tikra,  paukščiai prasitarė, jog  jis pats arba jo nykštukai  įsliūkina  tyliai tyliai nepastebėti pro kaminą arba pro  pravertą orlaidę. Jei dainuosite dainas apie sexy  ir žaisite sexy žaidimus, Senelis  klaidingai pagalvos, kad esate suaugusios ir susipainios  dovanose - gausite  suaugusiems skirtą kokį  virtuvinį puodą,  indų rinkinį, pypkę ar daržo laistytuvą. Bus jums  tada sexy - reikės laukti sekančių Kalėdų su nereikalingais daiktais "
Art: Eda



Diana ėmė kaulyti: Kaip norim vėl į Vilnių nuvažiuoti, prie eglutės, kur daug žmonių ir linksma. Nuveši?. 

Tarytum švento Mikalojaus kryžius gulė ant paliegusių mano pečių . MIkalojų įšventino, tikintieji maldomis jam suteikė stebukladario galių, nes  būdamas turtingas dalino vargšų ,miestelėnų  vaikams dovanas, palikdavo  slapčia prie slenksčio. Turiu parsivežusi žemės grumstą iš Lapadokijos, kur jis gimė. Marijos Žemėje, bene paskutiniame pilėniškame katalikų bastione, vyskupams ir kunigams suteiktos kone Dievų privilegijos,  mokyklose katalikybė įsišaknijo kaip ąžuolas tvirtai  ir ilgam. Tačiau  uolių parodomųjų katalikų valstybėje  realiai niekam  nerūpi šventojo Mikalojaus rūpestis, jog pas vargšų kaimynų vaikus nebeatskrenda Kalėdų senio elniai. Doriems krikščionims nebeįdomu, kad  kaimo tamsiuosiuose užkampiuose  pusbadžiai vaikai  kamuojasi ilgesyje jo belaukdami. KOmfortiškiau  - melstis Mikalojaus  stabui, nei sekti jo gyvos meilės darbais - dovanoti laukimo stebuklą vaikui, kuris nebetiki niekuo šviesiu, nes auga  ,valstybės pamirštas, tamsoje ir skurde. .
Art: Dominyka

Dukra nepritarė minčiai - ir vėl vykti  į naujametę ekskursiją Vilniun: Netraumuok. Mačiau,  kokie prislėgti   važiavo atgal iš teatro, kaip  vis dėlto  liūdna grįžti į  nykių  vakarojimų užkampį, prie vienintelio džiaugsmo  - kompiuterinių žaidimų.  Neerzink mažulių įdomesnio gyvenimo galimybėmis, kurios nepasiekiamos jų šeimoms. 

 Psichinė vaikų sveikata  jaudino mane  stipriau  nei  žiauriają  biomotinų gerbėją Žiobienę,   valdišką vaikų teisių kontrolierę.Kelias dienas ieškojau kontrargumentų : - Pameni, kaip  pradinukai su broliu raudojote  lėktuve grįždami iš Ispanijos, po atostogų nuotykių pažintiniuose parkuose? Pameni, kaip nenorėjote leistis Lietuvoje,  į pilką kasdienybę, kur daugumos  vaikystė nuobodi, rutininė  ir bespalvė, be šypsenų ? Jei  panašiai mąstyčiau tada,   jei niekur jūsų nevežiočiau,  jei apsaugočiau nuo platesnio pasaulio pažinimo,  - neturėtum ambicijų siekti  kažko daugiau-aukščiau  ir keliauti. Galbūt- kaip dauguma - depresuotum ,  svaigintumeisi ,  šokinėtum  vardan skrydžio pojūčio nuo stogų,  frustruotum nepatenkintus poreikius į  pyktį, agresiją. Reikia juos vežti, kad vaikystės neišsipildę norai, neatskridę  Kalėdų seniai, negautos dovanos  nevirstų  paūgėjus į Macikų Valdo  nemotyvuota agresiją ir pykčius  prieš   aplinkinius, o iš tikro -  prieš didžiają pasaulio neteisybę, prieš didžiąsias  mažų vaikų skriaudas.   




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą