2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Vienuolis, kuris pardavė Auksinę Šventyklą

Kas: spektaklis "Auksinė šventykla"
Kur: OKT , Vilnius, 2012/03/03
Autorius: K.Marčiulynas,.Bo-Haeng 
Aprašas: K.Marčiulyno, budistų ex-vienuolio, nevykęs benefisas, prisirankiojus be ryšio ištraukų iš  J.Misimos romano
Vertinimai - 1 iš 10.


Robinas Šarma 
"Vienuolis,  kuris pardavė Ferari" buvo tobulas komercinis projektas. Knygos su kompaktiškai išguldytomis  įvairių religijų  šventraščių auksinėmis mintimis. Intriguojantis vienuolio įvaizdis. Po knygų sekė verslo seminarai, už kuriuos Kauno Urmo  bazės žymūnės mokėjo po 5 tūkst. litų . Robinas Šarma ir jo komanda prasuko žavų global-biznelį su tobula rinkodara.
Žymiai smagiau  ir parankiau  pudrinti smegenis turtingiems buratinams, nei  realiai daryti didįjį  verslą, kurti  -žmonėms darbo vietas, imtis už juos atsakomybės, sukti iki pamišimo galvą  ir skaičiuoti balansus.

Kęstutis Marčiulynas




K.Marčiulynas  irgi užtikrintai žygiuoja  sėkmingomis R.Šarmos pėdomis. Nutręšia teatrofilus. Tikėjausi bent jau pastangų diskutuoti su J.Misimos idėjomis  Susidūriau su gryna komercija, lūzeriu scenoje  ir  nepriekaištinga rinkodara. Vienuolio BOHaeng'o mirtinai įtaigus brendas triumfavo - pagavo  įvaizdžio tinkluosna  pilną salę suėjusių pažiūrėti, kaip dega šventykla arba bent jau Tytuvėnų bažnyčia video projekcijose. Skrendant  į  rytietiškai smilkalinį brendą tikimasi  mažų mažiausiai  taikios budisto ar narsios samurajaus povyzos, inspiruojančio kardo valdymo. Randi šiltą dėdžių  taukuotu veidu, lyg išėjusį iš geros turkiškos pirties ar alubario....Likau išdurta jo pavyzdinės  reklaminės kampanijos  su   apgaulingais reporterių intervais, mistifikuojančiais vienuolių pašaukimą. Kaip žuvytė užkibau ant sudegintos šventyklos fakto masalo.

Foje  "parduoto ferario" sėkmės technologijas tęsė  parduodamos autorinės knygelės su  viršeliais - tapačiOs dulksvai bordo spalvOs, kaip ir TSKP (Tarybų Sąjungos Komunistų Partijos) suvažiavimų ataskaitos ar Lenino raštai.  Scenoje - budistų  gongas. Ir -  daugiau nei valanda prasto aktoriaus maivymosi.  Išmaniuoju naršiau pilną "vaidinimo" laiką, mat atsikelti ir išeiti nebuvo galimybės : OKT salės dešiniasėdžiams išsiveržti į laisvę nepalikta jokių šansų.Gi nelipsi "vienuoliui" ant podiumo per galvą. Aktorius  tebuvo  nuoširdus vienoje vietoje,kur perkreiptu Judo išdaviko veidu išrėkė citatą, ištrauktą iš J.Misimos konteksto ir smarkiai iškreiptą :" ne, nieko šventa nėra!!!!!!!".  Desperatiškame dangaus išdavikų riksme  jis buvo savimi, o vienuolį suvaidino pusaklei visuomenei.Ok, puiku grįžti suradus paprastus  šventus dalykus ten, kur gimei. Tačiau kam jais spekuliuoti????????

Įrodė, jog nuo savęs nepabėgsi niekur, net ir Korėjos vienuolynų meditacijų tyloje. Kad Dievas pašaukia išrinktuosius atsiskyrėlius. Kad aukštesnė sąmonė nebyli  ir nepakanti tiems, kas  viso labo paklusniai imituoja  proamžių dvasinių praktikų išorinę mimikriją.Vimdanti scena, kur  vietoj  pagarbos samurajaus kardui  K.Marčiulynas imituoja  nevykusį charakiri  su  buka fotelio  koja. Analogas -  rodyti japonams, kaip V.Kudirka leidžia pornožurnalą "Varpa '" . Koks  vienuolio dvasingumas, jei net nesuvokta samurajų kodekso dvasinė esmė????? Religijos kvaišalų cunamiams  Lietuvoje reikia  priešintis, bet tikrai  ne pigiausiais turgaus įrankiais. 
Ketinau sulig recenzija  prisipažinti meilėje Misimai, jo "Aukso Šventyklai". Ši knyga jau pusmetį guli garbingiausioje vietoje - lovos viršugalvyje, kad galėčiau nemigose vėl ir vėl medituoti į jo mintis . Tačiau  paskutiniojo ir ... pirmojo XXI a.  japonų samurajaus kūrybą ir dvasios žygdarbį  gretinti su Boingu - nepadoru . Vilnius mistinėmis priemonėmis   jau sugretino  aktorių K Marčiulyną už mane - su Kaziuko Muge ir Eurovizijos finalu.
 Ačiū mielam ponui Kęstučiui,  jog, benaršydama  web-filmotekas jo uždarbiavimo metu,  radau, iš kur parsisiųsti M.Antonionio "Zabriski Point", šiąnakt  reanimuosiuosi menu.


Budisto vienuolio malda  Harmonijos parke, Hainanio saloje, Kinijoje. Alinančiame karštyje, 8 valandas, kiek ten buvau,  jis kėlėsi  ir gulėsi visu ūgiu  ant betono plytų  iš paskutiniųjų jėgų,  išsekintas uolios  maldos. Jo dvasios žygio nepamiršiu... dangus priklauso jam ir kažkiek tiems, už kuriuos jis meldėsi  




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą