2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Storas trolis ryto bangose

Kas: filmas "Gelmė"" , Scanorama'2012

Režisierius: Baltasar Kormákur (Islandija)
Vertinimas: 2 iš 10
Aprašas: nevykusiai ekranizuota tikra istorija, kaip , sudužus laivui, vienas žvejys išsigelbėja, praplaukia  6 val, viršydamas išgyvenimo šaltame  vandenyne   fiziologinius normatyvus

http://www.scanorama.lt/lt/filmas/gelm%C4%97


 Žiūrėti storulių šou per TV  - daugiau prasmių,  nei  vieno prasto aktoriaus murkdymąsi bangose su švarias išlygintais marškinėliais. Tokie pat švarūs ir išlyginti jie lieka jam išlipus ant akmenuoto salos kranto. PO panašių filmų supranti, kaip gerai, kad yra Holivudas. Jame blogiausiu  komerciniu atveju suteikiama pramoga žiūrovui.

 Filme "Gelmė" nebuvo scenarijaus. Neįsivaizdavau, kad  šiais laikais taip galima, kad tai pritraukia rėmėjų -  bioko  nuobodi chronologija, pritutinta štampovkių ir  copy-paste kadruočių iš kino klasikos. Be gilesnės   charakterių motyvacijos, be siužeto vingių , galų gale be gražių  Islandijos vaizdų. Nagi duokite bent   kadrelį grožio ar lašelį humoro, jei siužetas neišsigimdė!!!. Viena  flegmavintažinė scena, kur jis daužo  murziną ledą iš naujutėlaitės vonios , pabaidęs 2 dekoratyvius ponius ūkanotoje pievoje. Ot ceratinė fantazija rež-yyyyseriaus .....  Ko  žuvėdros  nenufilmavo, su kuria  XXXL'as kalbėjosi plaukdamas????? Irgi finansinė krizė kalta? jai honoraro neužteko???? Islandijoje trūksta žuvėdrų?   Gal koks Žvejybos ūkis pasamdė  režisierių  įamžinti, koks pavojingas Islandijos žvejų darbas......Žvejų ūkio akcininkų bendrijos užsakymu? Tuomet pinigai atidirbti chaltūriškai.


Pasirodo už lietuvių  kino dabartinį  bendrą lygį  būna žemesnės kokybės gaminių.... Ko nirštu, ko  tikėjausi? Bent jau Sigur Ros'ų  klipų lygio. Ar Discovery "I' shouldn't be alive"  inspiracinio dramatizmo. Gal K.Kizi (K.Kesey)  romano "Žvejo giesmė"  Šiaurės vandenų rūsčios poetikos. Bet...režisierius - lochotronas. Net prieš tėvynainį, garsųjį tapytoją islandą FRANCIS'ą DANBY nepasisarmatijo. F. Denbio paveikslą žiūrėčiau valandų  valandas, o islandų juostą pamiršiu po kelių dienų.  . 

Francis Danby. Deluge. 


Žiovaudama kino salėje be perstojo mėginau pateisinti, na kodėl toks š-das gavosi iš unikalios, didvyriškos  istorijos? Antimeniška, naftalininė  pati idėja -  mistifikuoti, romantizuoti  žmogaus poelgio stebuklą. Esą, net anglų mokslininkai nesuprato, kodėl, islandų žvejas išsikapanojo...
.
Su stebuklais visada baigiasi liūdnai.Vienoje TV pokalbių šou rengiau kaip redaktorė laidą,kuri turėjo būti rodoma per Kūčias.Tada  buvau  nuoširdi  katalikė, užsidegiau idėja pateikti  žmonėms  pasakišką istoriją  apie Kalėdinį stebuklą, raginantį žiūrovus atsiversti ir įtikėti. Radau per draugus merginą, ji  graudžiai pakabino ant intriguojančio kabliuko: "buvo prievartauta kaimyno nuo 5 metų, įklimpo į narkotikus, mylėjosi non-stop be atrankos, žudėsi, korėsi, leido gyvenimą pakalnėn, bet vieną dieną Dievas ją atvedė į bažnyčią, ir ji atsivertė, tapo dora ir gera."

Surepetavome , nugludinome jos monologą. Likus keletui dienų  iki įrašo, ji pareiškė kad yra Tikėjimo žodžio  spaudos atstovė ir į studiją ateis būrys  Saulyčio  sektos žmonių giedoti, t;.y. pasireklamuoti.  Supratusi, kad laida žlunga, mėginau derėtis, kad lai ji prisistato, kas yra, bet be būrio zombių. Stebuklo herojė kietai ėmė reikalauti, kad bus jos scenarijus, ne mudviejų sutartas. Buvo tikra, kad  neturiu pasirinkimo, sutiksiu su jos šantažu.. "Ne, to nebus, žiūrovų sektos stebuklais nemulkinsiu", -  negalėjau leisti Kūčių vakarą  suteršti fanatikų manifestacijomis. Įrašą išgelbėjo  atsarginis  TVkomandos  variantas - visada pasirengę palinksminti liliputai. Gavau gerą pamoką . Stebuklai būna , ir dar kokie, bet  tylūs, ne viešumoje ir ne TV turguje. 
Gal B.KOrmakurą irgi vedė panašūs norai? Deja, jam nepakako vyriškumo neišleisti "tuščios taros" į kino rinką. Nepavyko išplaukti  iš islandų kino provincialiausių  gelmių. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą