2013 m. kovo 8 d., penktadienis

Kaimo studija'3: monotipija pagal Saulių

Kas: monotipijos  ant stiklo technika  
Mokytojas: dailininkas SAULIUS DASTIKAS   http://www.sauliusdastikas.com/
Kada: 2013/03/07

Dienos paralelės: klaipėdiečių šeima laimėjo Teleloto 100-ąjį milijoną ir ... mūsų kaimo studijoje gausiai nulijo dovanomis. Atėjo paštu didelė dėžė (per 2 kėdes!)  su dažais ir popieriaus albumais nuo Robertos M. iš Norvegijos.Ji irgi užsikrėtė meno virusu ir nutapė  natiurmortą olandų  stiliumi, prrisiminusi mokyklos pamokas.  O didžiausia dovana- iš Vilniaus atvažiavo  TIKRAS profesionalus dailininkas SAULIUS DASTIKAS apmokyti vaikus įdomios monotipijos technikos.
  
Robertos M. pirmasis savarankiškas (be mokytojų)  bandymas po 18m pertraukos, oho! 
  Viešnagei pradėjome ruoštis iš anksto. Bibliotekininikė Teresė  iškabino kaime viešą skelbimą, vaikai atėjo pasipuošę,  net su baltais golfais. Ką gi, kai kurių mamoms teks balinimo  rūpesčių. Vaikams,kaip visada, nepatiko fotoaparatai, slėpė veidus fotografuojami. Deja, visuomenei reikia ataskaitų, kad leistų tęsti gerą darbą, leistų rinktis valstybinėje biliotekėlėje. Fotografavom dėl  ataskaitos, dėl trumpo reportažo į rajono spaudą.

Sauliaus ir Sandros Dastikų viešnagė studijoje 

Saulius pasiūlė temą "Šalys, į kurias norėčiau nukeliauti". Jiedu su Sandra buvo ką tik grįžę iš tolimų kelionių, dar spinduliavo Pietryčių Aziją. Vaikai  į keliones nesureagavo, mat niekas  iš jų nebuvo keliavęs toliau  Jašiūnų ar Šalčininkų, vyresni - gal iki pajūrio.Vaikas dailėje geba išreikšti  kažką artima,  ką gerai  pažįsta, prisimena,  ar jau įgudo atvaizduoti, kas giliai  sujaudino, susiję su jo vidiniais pasauliais ir šeimos akiračiais . 

Jų improvizacijose, kaip įprasta gimė Vėžio archetipo motyvai: ŠIRDYS - plačios, siauros, įskeltos, dvigubos, su spinduliais, vėriniuose, appipintos žiedais. GĖLĖS - puokštėmis, solo, ornamentais. GAMTOS ir MIŠKO miniatiūriniai fragmentai - išdidinti iki Visatos  mastelių: drugeliai, bitės, paukščiai, debesys. LOVE:  šiuo žodžiu vyresni pakeitė širdies atvaizdus,  meilės vaizdinių grynas  energijas filtravo per žodį , vertė į kalbinę reikšmę. Nors širdies ideograma  - suprantamiau, nei  vienodos grafinės literos, vienareikšmiškai.    

Mažiukėms, iki 7 metų, mergaitėms monotipija gal buvo per sudėtinga.Įsižaidė spausti  atvirkščiai surašytus žodžius. Diana vienintėlė parašė jau lietuviškai  "Velykos". Ji jautriai skiria viešo bendravimo taisykles nuo privačių, kultūringai derinosi prie svečių, nes  mes -atvykėliai - tauškėm tarpusavyje lietuviškai.    

Valerija nustebino. Sesė su drauge visada už ją pabaigdavo darbą, ji įprato pasyviai nuleisti teptukus ir stebėti, kaip vyresnėlės  iš draugiškumo padeda, privatizuoja jos piešinį. Šįsyk pasodinta atskirai nupiešė   sudėtingoss, daugiapakopės formos drugelį, jos piešinys  net pranoko padėjėjų medžius ir velykinius kiaušinius, Saulius pakabino ant sienos jį kaip vieną geriausių . Čia tai bent,  nesitikėjau. Jai reikia pieštuko, jį valdo sumaniau, nei  vandeninius.

Monotipija pavyko visiems
Saulėlydžio monotipija tą dieną
 
Popieriaus buvo su kaupu, jie piešė daug, vos spėjau iš paskos galvoti įdomesnes temas. Atspaudė medžius. Po  to - sveikinimus  mamytėms kovo 8-tos proga. Nagi  nespėjau pagalvoti, pasitikslinti, ar jie švenčia tulpių dieną ?  Ar turiu teisę tą įvykį  minėti? Pasipylė  mamų portretai su auskarais ir su drugeliais, gulbių poros.
 Paskutinė tema - Velykos: kiaušniai ir  zuikiai . Juos spalvinsime kitąsyk.
 
Janeko reakcija  priminė maniškę vaikystėje: puikiai nupiešęs,  gailiai susikrimsdavo, susigėsdavo ir paslėpdavo veidą delnuose. Gi išviešino intymą, dalelę jausmų. Nesaugu atplėšus gabaliuką,  nežinia, kaip aplinka   sureaguos, ar prispjaudys į dūšią,ar apkabins... Baugoka ir pamačius, kas  netikėtai išsiliejo iš vidaus, ko galbūt net neįtarė turįs... Užtat pasislėpus atrodo, kad tavęs niekas nemato ir net pabarimai nežeis... Kokie pabarimai?! Tik paskatinimai! Kiritkuoti vaiko piešinį - tolygu trypti jo atvertus lobynus, blokuoti ir ateičiai jo bet kokią, ne tik menininę saviraišką. Ufff, iki grabo neužgis Pieštuko, grubaus mokyklos dailės mokytojo, vieši išsityčiojimai, suparalyžavo mirtinai mano meninę raišką.Gal paduoti į teismą už vaikystės didžiausią žalą ir traumuotas emocijas? Būtų precedentas:))))

Valomos rankos
Saulėlydžio monotipija 2013/03/07
Moterų solidarumo  šventės išvakarėse gimė solidarių  ateities projektų. Galbūt nuvešim  studijiečius vasarą į Kauną, kur Sandra organizuoja  vaikų stovyklą prie Botanikos sodo.Ir vėl sugėlė: o kaip su kalba, ar leis jų tėveliai, įsiutinti, įpykę dėl Kubiliaus antilenkiškų akcijų? Ar jų užgautos lenkiškos ambicijos leis vaikams susidraugauti?       
    
Saulium jie patikėjo, noriai patikėjo mazgoti  terpentinu rankas, išjuodintas spaustuvių dažais. Bibliotekos šeimininkė irgi juo patikėjo, įpareigojo  iki gegužės nupiešti  ant drobės Turgelių bažnyčią. Tradiciškai paveikslas dovanojamas kiekvienam jos kunigui įšventinimo jubiliejų proga.       







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą