2013 m. balandžio 13 d., šeštadienis

Įelektrintas performansas

Kas:  styginių ansamblio „NI&Co“ koncertas, vadovas Gediminas Gelgotas(26m)
Kur: Energetikos ir Technikos Muziejus, Vilniuje
Kada 2013/04/12
Vertinimai: 10 iš 10


Pasak uzbekų kinų režisieriaus R.Chamdamovo, "jei turi stilių, tau viskas atleistina". Gediminas Gelgotas -   vienas ryškiausių  jaunųjų muzikos menininkų  - turi išskirtinį stilių. Ne muzikoje, o atlikimo išraiškose. Jo orkestras - paslankus, muzikaliai paklūstantis  gelgotiško stiliaus elementas .  Orkestras - kaip gyva , dinamiška forma, pagauli ne tik garsiškai, bet ir vizualiai kiekvienam  dirrigento rankos virptelėjimui, galvos pokrypiui. Maestro linkteli į šoną,ir  - garsai nuvilnija it vandeny ratilai -  REALIAI, orkestrantai DARO BANGĄ..

 Stilingas žmogus-orkestras, pulsuojantis  avangardiniu kreatyvu. Nepavadinčiau  to koncertu tradicine prasme. Užsimerkus nelabai ką yra klausyt. Visų 5-ių kompozicijų  muzikinis  turinys - skurdokas. Ne dėl minimalizmo formato. Kompozicinė struktūra - kaladėlinė, su linijinėm vienspalvėm, tegu ir užaštrintom, kontrastuojančiom   intonacijom. Kažkuo artima "power electronic" emocinei ir žanrinei  raiškai. Melodinė plėtra lengvai nuspėjama, nes sukonstruota. Konstrukcijų, net muzikinių, principus lengva išsyk perprasti. Juk ne kokios sudėtingos struktūros,kuriomis  kompozitorius siekia  kažką svarbaus  išreikšti, perduoti kitiems garsinį laišką su žinia ar Laiko kodais.  "NI&Co" orkestras  žaidžia su forma, mėgaujasi jos įvairialypėmis transfromacijomis. Estetiškai  - nepaprastai  gražu. Smarkiai  jaudina būtent estetizuotas atlikimo  vizualumas, ne pati muzika.  Kas estetiška - jau menas, tegu ir be  gilesnių minčių.  Ekskliuzyvas  pasaulio muzikos scenose, kuriose pastaruoju metu naujos muzikinės formos  dažnai tėra  atsitiktiniai eksperimentai, be  pretenzijų į konceptą ar naują stilistiką .         

Tai  buvo ne koncertas, o - jaudinamas,  avangardinis, itin sėkmingas  muzikinis performansas. Apėmė Centrinio Diriguojančio  Paukščio nuotaikingus dialogus,jo solo vokalines partijas ir bangavimus . Elektra - tai   elektros krūvių srovė Šį apibrėžimą  įkalė musm mokykloje  kreatyvinis fizikos mokytojas "Zablūda". Jis atėjo iš pantomimos teatro, koherentines bangas  klasėje demonstravo  hyperartistiškai,  išbanguodavo  jas apnuogintomis rankomis. Jo bangas prisimenu, o fiziką - apgraibom. Taip ir G. Gelgoto  įkvepiančius, figūringus bangavimus, rankų sparnų plasnojimą,  impulsyviai perduodamus muzikos krūvius orkestrantams -  prisiminsiu. O muziką pamiršau iškart, išėjusi iš  salės, -nelygu išėjusi iš Fernano Ležė paveikslo.
    


 Robotizuotą meno vadovo stilistiką organiškai papildė  gimininga muziejaus erdvė -   spalvoti elektros katilai, industrinis fonas.Gaila, šviesos efektai nebuvo sinchronizuoti su muzika, nepataikė į stilių,  neparyškino papildomom spalvom formalizuotas  faktūras. Tai - smulkmena, palyginus su  magišku ritualu, kurį Energetikų  muziejuje atliko priešakinių menininkų grupė.

Mintys į šoną:
Foto: Mohammad Monimuzaman
pirmoji:kiekvienąsyk maga atsekti meninio reiškinio sąsajas su Laiko prasmėmis. Štai  grupė jaunų,  talentingų, ieškančių, uždegančių menininkų  dosniai dalinasi muzikos energija pastate, kuriame kažkada veikė vienintėlė Vilniaus elektrinė. Energija, kuras - kiekvienos šalies nepriklausomybės garantas. Tik nepriklausomybėje,  meno laisvės ore gali gimti toks unikalus kūrybinis lydinys, šalies KULTŪROS ŽELMUO, jos jau NEBETARYBINĖS KULTŪROS veidas, kaip NICO.  Deja, šalies  marionetiniai vadai yra nepajėgūs įžvelgti  nacionalinės  energijos nepriklausomą vertę.Jiems lengviau, pelningiau  parsiduoti - Gazpromui, Ševronui ir  istoriniame finale ,kaip visada , Omonui neieškant alternatyvų. Jie dar  - tarybiniai, iki panagių, tokie pat kaip kaip partorgas, diletantiškai barškinantis "po raznariadkė" M.K Čiurlionį.  

antroji: šįryt gavau  eilinę sms-porciją pykčio iš artimos giminaitės, dar neseniai žavėjo humoru ir filosofine ramybe. Bla bla bla , cituoju: " pramoginės astrologijos Guru Saulė  apsiėmė visus  tik teisti" ir dar kitokių bjaurių epitetų. Akivaizdu, siuntėjas ieškojo, ant ko išlieti nepasitenkinimą esatimi.Nesupratau - kodėl, iš kur tiek pykčio pas gerą žmogų???? Nuo mažens buvo švyturys, ir štai  , link 80-mečio tokia  skaudinanti  juoduma. Performanse gaudydama pakraunančias G. Gelgoto energetines vibracijas, nušvitau: pikčiurną giminaitę įelektrina  kosminės sąskaitos už energiją. Jiedu su vyru  pensininkai, butas didelis, parduoti sudėtinga, tenka taupyti iki vandens lašų, tūnoti  vakarais tamsoje prie televizoriaus,  be kelionių ir renginių, kad "nepriklausomi" šalies energetikai klestėtų savo privačiose valdose alkanų ir piktų senjorų, jaunų šeimų  sąskaita. Senjorai gal irgi ateitų pasidžiaugti jaunaisiais muzikantais, pasikrauti MUZIKOS ENERGIJOS ciklo koncertuose, bet nebeišgali. Suka savo senkančiomis gyvybinėmis energijomis didžiąsias politikų turbinas.Mat jų Tėvynė valdančiųjų asmenyse dėjo skersą ant savo energijos ir  tuoj tuoj parsiduos pirmam užklydusiam japonui pigiau nei indėniški stikliniai karoliai. 


     

   





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą