2014 m. spalio 3 d., penktadienis

Kaimo studija'12: medžiai ant kartono lopo, kaimynystėje,vienuolyne

Kas: tema "Medis iš vielos"+ nesuplanuota ekskursija į vienuolyną

Art: A. Wyeth
Kada: 2014/10/02

Į pamoką pavėlavau dėl žūtbūtinės priežasties. Prieš tai užvežiau šunų kaulų kaimynei, našlei  Marijai. Jai pirmai parodau šviežias didelio formato akvareles, kurių nedrįstu rodyti niekam.Dar  vis  esu nėščia nesurastu stiliumi,jis dar pakeliui į gimimą ,  niekaip neįšoka į  beprotišką dienotvarkę. Marija švytėjo - dailiai  pasikirpusi, pirmąsyk nusimetusi firminį kaimo dress-kodą :  vilnonę skarą, vatinę siūlinę  ir amžinai mėšlinus guminius lietbačius. Šiandien -  išskirtinis įvykis,  ŽVALGYTUVĖS. Kiti kaimynai atveš rimtą našlį iš Jašiūnų su pavyzdiniu barkodu : savas namas, negeria, nerūko, liūdi vienas. Marija smarkiai jaudinosi, prašė palaikymo.

Art: A. Wyeth
- Tik nekalbėk  daug pirmam kartui. Žmonės pykstasi, jaučia antipatijas dėl nesusikalbėjimo, dėl skirtingų reikšmių, kurias įvelka į vienodus žodžius. Tylėk kuo ilgiau be žodžių,  įdėmiai klausykis ir mandagiai šypsokis, arbatos įpilk, paklausk apie sveikatą. Ir žinok savo vertę! Neakla, nekurčia, nesilikoninė, nebotoksinė,neperkarusi,  kaip iš pieno plaukusi, krūtinė - XXXL, ir kojos nesukanopėjo, darbšti ir nekvaila, nerūkai, negeri, nepasileidusi, žinai  geriausias grybavietes, konservuoji ir su šiltnamiu tvarkaisi .  Kur dar jis tokią gerą žmoną ras? Man iki tavęs - kaip iki Mėnulio.               
Art: Andrew Wyeth ( USA)





Mariją  glumino štai kas : - Visai nenaudoju kosmetikos, ar patiksiu? 
Peržvelgiau patyrusiu ex-žurnaliūgės žvilgsniu: - Atrodai nuostabiai, kaip iš pieno plaukusi, akys spindi sveikata. Tkri vyrai mato ne makijažą , o tavo  rausvą neraukšlėtą veidelį,  stotą, energiją, krūtis, kojas. JUk viską turi, kam tos pudros? Karvės nuo pudrų  formaldehidų  užtrūks. 

Art: A.Wyeth
Šaunu , kaime neišnykę piršliavimo papročiai. Aplinkiniai supranta, kaip sunku galuotis  pavieniui su ūkiu, su gyvuliais, o sunkiausias - su savo siela, draskoma vienatvės. Deja, mieste ji ir jos būsimas draugas taptų  psichologų mėsa, zulintųsi seminaruose  "Rask moteriškumą ten, kur jo nepametei ."  Ir pačiai ramu  tapo, gal ir man , ar mano antrai pusei, jei mirtis išskirs, žmonės ras čia
šiltą glaustinuką  po senjorų kaldra ???:)))"
  
..........................................................

 Užtat studijoje nuotaikos buvo liūdnesnės dėl vėjaraupių.Mamos neleido dalies  nedasirgusių vaikų, kad neužkrėstų kitų. Valerija atėjo savavališkai, partizanavo: " Mama neleido, bet juk man labai labai reikia!". Geoparalelės: Liepojos  jugendo stiiaus viloje irgi kas rytą rugsėjo gale  sutikdavau bendranuomininkę žaliai ištapytą mergaitę, ir pas brolius latvius vėjaraupiai.  Žalieji žmogeliukai, kurių nereikia bijoti:))     

 Pirma užduotis -  susiskaičiuoti, kas kitą sekmadienį  važiuos į teatrą, į vaikų spektaklį "Negalima" , gavome nemokamų pakvietimų . Teatrą pažinojo kol kas dviese. Bibliotekininkė Božena susiraukė: "  nuobodyyyyyybė, knapsai tamsoje ir skaičiuoji minutes iki pabaigos." Vyriausioji  10 metė Agata pritarė ir net suvaidino pantomimiškai teatro siaubiaką : "baisu, ten aktoriai  kaip girti laksto ir išverstomis akimis kažką  nesuprantamo rėkauja."

Viktorija pasitikslino: "bus   - chokėjus? kaip Akropolyje?"
Teatras - nėra ta tema, dėl kurios šventas melas vaikams pateisinamas. MIntyse pritariau Viktorijai: aha, beveik ledo ritulys, gal - nerangesnis. Nežinojau, ką jiems atsakyti, nes pati į teatrą retai benueinu, laiko "chokėjui" gaila. Tačiau gal šis kartas bus geroji išimtis?

-Gera pažįstama režisavo. Panaši į mane, linksma,  tikrai nesigailėsite,kažkuo mus nustebins, - užtikrinau.            

Antra užduotis: iš vielos išlankstyti medį. Panašus metalinis  išlankstytas, skambantis įvairiomis melodijomis  įkvėpė  andai Liepojos Jaunimo parke. Peržiūrėjome meninės skulptūros nuotrauką išmaniajame.
Medžio skulptūra Jaunimo parke, Liepojoje 
Prisipažinau, jog nemoku tokio išlankstyti,  neįsivaizduoju, nuo ko pradėti . Tikiu, jog patys gabiausi Šalčininkų rajono jaunieji menininkai sukurs  originalius metalinius medžius, kurie papuoš Boženos  darbovietę.
       
Vielutės   - auksinės, kaip ir AUKSINIS RUDUO už lango. Medžio griaučiai - šaknys, kamienas, šakos. Kartono lopas - žemės plotas, ant kurio jie užaugins  medį. Plonytės vėrinių vielutės nepritiko pradinukų rankoms. Išgraibstė dantų krapštukus ir iš jų rentė  artimus konstruktoriams statinius.
Puošybos lapų, kurių  glėbį prinešiau iš lauko, niekas nepažinojo. Ąžuolo, klevo, beržo, riešuto lapus  pradinukai ( ne darželinukai!) išmoko pirmąsyk. Šermukšnio - aukštoji matematika, net pavadinimą pirmąsyk rusiškai-lenkiškai-lietuviškai išgirdo, slebizavojo.

Kam reikalingi medžiai? 

Agata: Kad orą gamintų.
Jarekas: Kad paukštukai  lizdus susisuktų.Ten jų namai.      
Dominyka:  Kad gėlės po jais augtų.


- Taip, taip, taip. Ir visi pasaulio gerieji žmonės vienijasi, kovoja su blogiečiais , kad medžių  nekirstų, kad paukščiai  turėtų namus, o visi mes- švarų orą. 

Pailsėjusi, ramiais nervais priėmiau, kad durys nuolatos varstėsi, vaikiai it paukščiai migravo į kambarį-lauką, nubėgdavo vis namo  kažką mamai parodyti. Ir pati, jei prireikdavo,  išbėgdavau  strimgalviais lapų pasirinkti. rasdavau visus tyloje, sodino medžius. Atšokusių  mokytojų gestapas, kirtis per  jaunų smegenų neuronus - susodinti pradinukus nejudriai suoluose ilgiau nei 10 minučių.  Vaikai pagaulesni užduotims - stovėdami, neįmūryti gyvais kūnais  į kėdes

Trečia užduotis: išrinkti geriausią medį ,  o prizas - bus parinktos geriausios vietos teatre. Egzaminatorė - Božena. Prieš jos konkursinį nuosprendį  praploviau smegenis didaktikos intarpu:
Art:Kšystof, 2 vieta
 - Božena turi  kažkokį savo skonį, mes jo nežinome. Ji pabandys mums paaiškinti. Nenustebkite, jei ji išsirinks medį, kuris jums nepatinka.  Tai -  jos skonis, ne - jūsų.Visada visada žinokite, kad  jūsų ASMENINIS kūrinys, kuris jums pats mieliausias, kuriuo tikite -  toks ir yra, juo šventai tikėkite. Nors įvairios  komisijos jo gali nepastebėti ir netgi jį piktai suniekinti. Komisija ir egzaminai  - kaip gaidžiai: vieni rėkaus dėl vieno, kiti dėl kito dalyko. Šiandien apdovanos vieną , rytoj - kitą, poryt -  dar kažką, pagal madą.Jums svarbiausia - daryti tai, kas eina iš širdies, ir kas jums gražiausia. Didieji menininkai konkursų nelaimėdavo, jų amžina  komisija - pomirtinė šlovė.       

Božena sąžiningai pasiaiškino, kad  1-ą vietą skiria Dominykai (6m) už originalų komponavimą ir gražiausią gėlę prie medžio. 2- a vieta- Kšysiui (10m) už   plastelino spalvų kontrastingumą. 3-ia vieta - Agatai, už stilingumą ir užbaigtumą. NIekas neprieštaravo. Gal kad prizai - įtartini? 

Art : Agata, 3 vieta 
Ekskursija. Valeriją  vyresnė sesė tempte ištempė iš automobilio  - mama neleido kažkodėl kartu su vėjaraupiais  kaime įsisaiutė ir  "Negalima!"virusas . Spektaklis prasidėjo realybėje, o tęsis Vilniaus kameriniame teatre.


Tęsdami MEDŽIŲ TEMĄ nuvažiavome į Mikniškių vienuolyną ( 7 km). Pažiūrėti iš arti  didžiulių daugiaaukščių  gandrų lizdų ir unikalios liepų alėjos. Liepos tenykštėje  dvarininkų Koreckių sodyboje sodintos dar prieš Napoleono karą, 19 a pradžioje. Pabalusios ištįsusios, bet lapoja ir yra lopomos, prižiūrimos,  liudija unikalios, nepriklausomos, savanoriškos  vienuolyno bendrijos istoriją.            

 Santykį su vienuolynu pakeitė  šiųmetinė viešnagė Austrijos Melko vienuolyne. JO didžiulėje  teritorijoje yra vietos ir  gabiausių  vaikų meno mokyklai,  bene 900 vaikų gyvena ir mokosi. švytintys mūrai skamba jų vokalinėmis  pratybomis,  vienuolyno koridoriuose iškabinti ekranai, rodomi filmai apie auklėtinių  choreografinius  projektus. Nagi vaikai,  tyri Dievų avinėliai turi teisę viską  atvirai pamatyti ir žinoti.   

Įvadas į ekskursiją: netriukšmaukite. Čia vienuolės tyliai meldžiasi dievams, kad visiems mums būtų lengviau gyventi, mažiau pyktumėmės ir sirgtumėm. Elkitės kaip ligoninėje - nekelkite balso , nesujaukite jų ramybės,  bet smalsiai tyrinėkite jų gyvenimo būdą. 
 
Mano sodo klevai


Apžiūrėjome  išpuoselėtą gėlyną.Kaip ir Melke - angliškos rožės, bet ir vietinių gėlių darželių atkartojimai . Kšysių nustebino nematytas pravoslavų  kryžius - su perbrauktu skersiniu. Paaiškinau kryžių skirtumus tarp katalikų ir pravoslavų. Diana pasitikslino:  - Esu nekrikštyta,  man nieko neatsitiks?  Ir Agata  ne juokais persigando:
- Vaikštau į Turgelių bažnyčią, ar man galima kitur rodytis?.
 - Ar  tos moterys, kurios  tykiai šluoja kiemą, melžia tvarte karves, mums iš tolo šypsosi , atrodo piktos? Kodėl reikėtų jų bijoti? Dangus mūsų vienas, ir Dievas jame - vienas. Tik  skirtingai žmonės jį vadina, skirtingai į jį kreipiasi. Juk  ne čia melsiesi, o Turgelių bažnyčioje, liksi jai ištikima. Rusės  pravoslavės - mūsų KAIMYNĖS. Su jomis irgi reikia gražiai sugyventi, nesipykti, draugauti , pažinti ir gerbti jų gyvenimo būdą. 
     
 Pasiprašėme sesers Jelenos  į medinės cerkvės vidų. Ji mielai sutiko pabūti gide. Pasidžiaugė, kad vaikystėje NOvgorode  irgi lankė meno būrelį, o jos draugė iš Kėdainių, vaikų meno būrelio vadovė, ištapė  Mikniškėse dvi naujausias ikonas. Kaip meno parodoje apžiūrėjome įdomesnius šventus paveikslus. Pasirodo,   dvi italų mozaikos ikonos buvo atvežtos iš Vilniaus koplyčios Savivaldybės aikštėje, kur puošė jos išorinį fasadą.  Prieškarinė lenkų valdžia, prieš susprogdindama koplyčią, leido pravoslavams išsigabenti šventenybes į vienuolynus. 

Sesuo Jelena aprodo vaikams altorių

 Nieko vaikams neaiškinau, dar per maži pažinti giliau religijotyrą. Leidau  patiems smalsauti tuščios cerkvės  viduje, iš arti pažinti  nežinomo, bet kaimyniško pravoslavų  tikėjimo atributus. Kšysius, prisižiūrėjęs kriminalų,  baksnojo pagarbiai  į kaukoles ant Nukryžiuotojo atvaizdų. Jelena paaiškino, kad tai, pasirodo, Adomo kaukolės. Smalsumas juos  stūmė pažvelgti, kas yra už altoriaus? Pati  irgi pirmąsyk pravėriau duris į pravoslavų šventenybių užkulisius.
 Agatai labai patiko vienos šventosios ikona: - Kaip gražu !Irgi norėčiau tokią turėti namuose.
 Sesuo Jelena nuoširdžiai atsisveikindama palinkėjo: - Stropiai mokykis menų, ir pati dar gražesnę nutapysi.   
Jiems dar užkliuvo, kodėl  dauguma šventoriaus palaidojimų yra su vienodais kryžiais, o keli - ženkliai didesni, su puošyba: - Ar  ten palaidoti vadai? Geresni už kitus? 
 - Ne, jų giminės turėjo  daugiau pinigų.  Matyt, vienuolyną  irgi parėmė.Žemiškas pasaulis taip sutvarkytas,kad kas turi daugiau pinigų, tas gauna prabangesnes, didesnes, blizgesnes pakuotes, dėžutes.     

Art: A. Wyeth
Pravažiavome atgal pro Turgelių kapines. Vaikai iščiauškėjo, kieno kokia bobutė  ar diedukas kur palaidoti. Paklausiau, o kur jie norėtų būti palaidoti? Žinoma, prie giminių kapaviečių. Žinoma, taip - teisingiausia.
Prisipažinau, kad norėčiau būti palaidota Turgelių kapinaitėse - žavios, artimiausios skersai išilgai dviračiu-kojomis-slidėmis išmatuotoms  Pavlavos  respublikos apylinkėms.
Cenzūriškai nutylėjau, kad labiausiai norėčiau atgulti savo sode, po sena sulaukėjusia kriauše, kur dažnai medituoju. Štai S.Dali pasilaidojo  Fuengirolos  automuziejuje, po slenksčiu, jo "kapas" yra mindomas ir pagerbiamas  kasmet milijonų piligrimų. Mano  rankomis, prakaitu, meilės žvilgsniais išpuoselėti  sodo medžiai  ir kaimo kaimynai , žinoma,  artimesni už  gimines. 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą